Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Wikimedia / Luc Hoogenstein

26 nesten met eikenprocessierupsen gesignaleerd

In Katwijk zijn 26 nesten met eikenprocessierupsen gesignaleerd. Het gaat om 13 nesten in bomen aan de Nijverheidsstraat en 4 nesten in bomen langs de Lageweg (’t Heen), 6 nesten in bomen langs de Biltlaan (tussen Pollux en Schorpioen) en 3 nesten in bomen in het Panbos. Omdat de brandharen zich door de lucht kunnen verplaatsen kan dit gezondheidsklachten veroorzaken.

De gemeente gaat de nesten volgende week verwijderen. De eikenprocessierupsen gaan vooral ‘s nachts groepsgewijs op zoek naar eten; vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of aan de luchtwegen.

Om de overlast van de eikenprocessierups in Katwijk in de toekomst te verkleinen kiest de gemeente er voor om in te zetten op het plaatsen van meer verschillende soorten bomen. Ook wordt in het dagelijks groenbeheer meer ingezet op biodiversiteit. Hiermee wordt een omgeving gecreëerd voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.