Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Twee keer alarm voor KNRM

Dat een Be Traceable sticker (www.knrm.nl/bestellen/veiligheid/be-traceable) op je surfboard van belang is bleek wel tijdens een actie afgelopen zaterdag. Mede door deze sticker kon snel geverifieerd worden dat de betreffende surfer al op het strand stond en dat een grote zoekactie uit kon blijven.

Twee wandelaars op het strand hadden gezien dat een kitesurfer in de problemen was geraakt en dat zijn kitezeil niet meer de lucht inging. Zij zagen vervolgens dat een buddy van de kiter zijn plank op het strand neerlegde en vervolgens weer terug de zee opging. Daarna waren de wandelaars beide kitesurfers uit het zicht verloren en maakte zij alarm bij de Kustwacht.

Ook de Katwijkse Reddingsbrigade en Politie werd gealarmeerd. Naast de reddingboot Edith Grondel sloten ook de boot en waterscooter van de reddingsbrigade aan.
De jeep van de Reddingsbrigade en het Kust-hulpverleningsvoertuig reden over het strand richting de melders voor meer informatie. Onderweg kwam de bemanning van het Kust-hulpverleningsvoertuig een surfer tegen die aangaf in de problemen te zijn geweest en geholpen was door zijn buddy. Op zijn board zat een Be Traceable sticker met zijn naam en telefoonnummer. Hierdoor konden de hulpdiensten snel verifiëren dat de actie om deze surfer ging. Nadat bleek dat al zijn spullen en zijn buddy op het strand waren, werd de actie door de Kustwacht beëindigd.

Even later werd de bemanning nogmaals gealarmeerd om de ambulancedienst te assisteren op het strand. Hier was een kitesurfer hard ten val gekomen. In samenwerking met de Katwijkse Reddingsbrigade en de Ambulancedienst is het slachtoffer vervoerd naar de gereedstaande ambulance.