Logo allesoverkatwijk.nl
De Triton is weer terug aan de Haringkade. | Foto en tekst: Piet van Kampen
De Triton is weer terug aan de Haringkade. | Foto en tekst: Piet van Kampen (Foto: )

Triton terug van weggeweest

‘Eigenlijk heel bijzonder dat ik het schip hier nu weer terug zie’, sprak Ton Diepenhorst de eerste eigenaar van de in Katwijk en omstreken bekende rondvaartboot. Dat was vorige week vrijdag aan de Prins Hendrikkade tijdens een korte plechtigheid.’ Hierbij waren de huidige eigenaar van de fraaie boot, Rederij van Hulst, wethouder Jacco Knape en diverse genodigden aanwezig om de terugkeer luister bij te zetten.

Algemeen directeur Gertjan Nell van Rederij van Hulst, toonde zich verheugd dat de in slechte staat gekochte, maar geheel gerenoveerde (ge-refitte) boot hier op deze plek kon worden ‘herdoopt’. In korte bewoordingen schetste hij de oorsprong, de bouw in 1979 en de afbouw in 1980 door Ton Diepenhorst. ‘Met het beweegbare, hydraulische hek op het bovendek kan de boot vanuit Katwijk onder de lage bruggen door rechtstreeks naar de Kagerplassen varen. Met onze hogere schepen zou dit niet kunnen en zou er vanuit Katwijk ruim twee uur moeten worden omgevaren om daar te komen’, gaf Nell aan.

Wethouder Jacco Knape liet blijken blij te zijn met de terugkeer van de Triton op deze historische plek. ‘Er is hier wel veel veranderd, maar nu toch weer de thuishaven voor de boot. Het is weer een aanwinst voor Katwijk en goed voor het toerisme ook in regioverband. Ik ben blij met Rederij van Hulst en de komst van de Triton die nu ook weer vanuit Katwijk kan gaan varen.’ De eerste eigenaar Ton Diepenhorst hoorde het aandachtig aan en genoot.

De bedenker van het beweegbare hek op het dak waardoor de boot onder lage bruggen door kan en de passagiers daarna op het bovendek kunnen genieten, verkocht zijn rederij in 1996. Zijn opvolger deed enkele jaren geleden de schepen van de hand en nog twee boten varen er in Berlijn en St. Petersburg. Maar de Triton was uit het beeld van Diepenhorst verdwenen. ‘Ik was benieuwd waar deze was gebleven en ging zoeken op Google. Uiteindelijk vond ik hem in Haarlem en toen ik contact met de eigenaar opnam, bleek deze hem kort daarvoor aan Rederij van Hulst te hebben verkocht’. Vanaf heden kan de Triton volgens de regels van het RIVM eindelijk weer in de vaart.