Logo allesoverkatwijk.nl
DCIM\100MEDIA\DJI_0116.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0116.JPG (Foto: PR)

Eerste corona-proof repetitie bij DVS

Zaterdag klonk er eindelijk weer muziek uit de instrumenten van de Chr. Muziekvereniging DVS. Als één van de eerste verenigingen van Nederland was er voor de Junioren van DVS op het atletiekveld van de AV Rijnsoever weer een echte repetitie. De repetitie voldeed aan alle geldende Corona-maatregelen en had de toestemming van de gemeente.

Bestuurslid Edwin Durieux, voorzitter van de werkgroep Jeugd, is een gelukkig man. 'Ruim twee maanden geleden hebben we als vereniging met pijn in ons hart alle activiteiten van de vereniging moeten staken voor onbepaalde tijd. Natuurlijk met alle begrip voor de maatregel, want samen met elkaar moesten we strijd aanbinden tegen het Corona-virus. Maar het betekende wel dat ook de ruim 80 jongens van onze Junioren ineens geen muziek meer konden maken en elkaar niet meer konden zien.'  Al snel werd duidelijk dat de maatregelen voor een langere periode zouden moeten gelden.

Creatieve oplossingen
Vanaf dat moment werd er nagedacht op welke manier de muzikanten hun muzikale niveau konden vasthouden. Durieux: 'We zijn net als de scholen gestart met lessen op afstand. Dit houdt in dat onze professionele muziekdocenten één op één via een verbinding op de computer of iPad privé-les geven terwijl de jongens thuis met hun instrument de oefeningen doen. In het begin waren we bang dat de muzikanten qua niveau erop achteruit zouden gaan. Maar het werd een groot succes, iedereen ging juist extra snel door de oefenstof heen en was super gemotiveerd om te blijven spelen!'

Langzaam kwamen er nieuwe mogelijkheden nadat het toegestaan werd dat jonge sporters tot 12 jaar weer in groepsverband mochten gaan trainen. DVS is toen direct in overleg getreden met de landelijke muziekbond en de gemeente. Met als resultaat de eerste corona-proof repetitie voor de Junioren van DVS.

Maatregelen
'Uiteraard hebben we speciale maatregelen getroffen', aldus Durieux. 'De stoelen van de jongens staan allemaal op 1,5 meter. Zowel de jongens onder als boven de 12 jaar. Daarnaast hadden alle jongens handschoenen aan. Er mochten geen ouders aanwezig zijn en de korpsbegeleiding op gepaste afstand. Dirigent Gerben Kralt had speciaal een megafoon tot zijn beschikking om goed verstaanbaar te zijn. Maar hoe dan ook, ondanks alles hadden de muzikanten er geweldig veel zin in en klonk het ondanks twee maanden gedwongen pauze nog best oké!'

In de komende maanden zal moeten blijken of ook de Marchingband en DVS on Stage weer voorzichtig aan hun repetities kunnen beginnen. Muzikale evenementen blijven echter in de komende maanden nog verboden.