Logo allesoverkatwijk.nl
Tijdens de officiële opening verscheen deze krijsende meeuw op het Andreasplein. | Foto: Piet van Kampen
Tijdens de officiële opening verscheen deze krijsende meeuw op het Andreasplein. | Foto: Piet van Kampen (Foto: Cor de Mooy)

Update burgemeester; alternatief voor toeristenmarkt en dinsdag besluit over zondagsopening

Elke week spreekt RTV Katwijk met burgemeester Cornelis Visser vanwege de coronacrisis. Deze week gaat het over afschalen, winkelen op zondag en het strand.


Wat is de stand van zaken op dit moment?
We gaan langzaam richting een afschaling. Je ziet dat het aantal coronabesmettingen fors is gedaald. Er zijn nog mensen ziek in de verpleeghuizen, maar voor de rest is het aantal besmettingen fors teruggelopen. Dat maakt het mogelijk dingen toe te staan, kappers mogen open, kinderen mogen naar school.

Hoe gaat het op scholen?
Ik heb geen signalen gehoord, ik ga er dus vanuit dat het goed gaat. De scholen hebben wel allemaal een eigen vorm gekozen. De een doet het met hele dagen, de andere school met halve dagen. Volgens mij loopt het goed.

Het college meldt dat negen kinderen kwijt zijn. Hoe zit dat?
Dat waren vragen die in april al gesteld waren door een politieke partij. Dat is inmiddels vier weken geleden. We gaan er vanuit dat die kinderen weer naar school gaan.

De versoepelingen zijn uitgestippeld door premier Mark Rutte. Ik kan mij voorstellen dat dat nog best een geregel is?
Dat is zeker afstemmen, we willen wel de 1,5 meter garanderen. We zijn in overleg met sectoren over hoe dat nu moet. Dat gebeurt meestal landelijk. Hoe kan je veilig sporten, hoe kan je veilig zwemmen. Dat vraagt constant afstemming. Het is de afweging voor de gemeente; controleren wij alleen, of gaan we aan de voorkant aan de tafel zitten met de partijen om slimme oplossingen te bedenken.

Ik denk dat het allebei is?
Het is in eerste instantie om de tafel zitten. Samen kijken wat is een slimme oplossing. Bijvoorbeeld parkeerterreinen half open te zetten. Maar als het moet, zetten we die weer dicht.

De Toeristenmarkt gaat niet door, het wordt te druk denkt u?
Daar komen 10.000en mensen op af. Dat is niet te handelen qua parkeren, looptoutes, drukte in winkelstraten. Winkeliers hebben zelf bedacht dat het niet slim is. De winkeliers komen met een alternatief, maar veel kleinschaliger. De toeristenmarkt zoals we die kennen, gaat dit jaar niet door.

Het zal meer een initiatief voor de Katwijkers worden?
Dat laat ik aan de winkeliers over om dat te vertellen. Die komen daar vast zelf mee naar buiten.

Dan het strand. Vorige week bent u in overleg gegaan met belanghebbenden. Zijn daar al ontwikkelingen?
Nee, die gesprekken zijn net opgestart. We hebben iemand gezocht die dat gaat coördineren. Zowel met de buurtgemeenten, als de betrokken partijen.

De winkeliers in Katwijk zou graag op zondag open willen in deze crisistijd. Kent u die brief?
Ja, die brief hebben we gehad. Dinsdag staat die op de agenda bij het college. Ik heb gezien dat het veel supermarkten zijn, en bouwmarkten. Er ligt natuurlijk van alles vast in het coalitieakkoord, dus ik weet niet of het college bereid is daar nu zo van af te stappen. Maar, dat ga ik dinsdag horen.