Wout Janssens, André van den Bos en Mike Zuijderduijn hebben de eerste bomen geplant. | Foto: pr
Wout Janssens, André van den Bos en Mike Zuijderduijn hebben de eerste bomen geplant. | Foto: pr Foto: pr

Eerste Katwijks bomenasiel open

Algemeen

Het burgerinitiatief om in de Duinvallei een bomenasiel op te richten is begin 2020 goedgekeurd door de gemeente. Momenteel zijn de initiatiefnemers in de laatste fase van het oprichten van de stichting die het bomenasiel gaat beheren. De formele opening met de gemeente is gezien de huidige omstandigheden nog even onduidelijk, maar het bomenasiel is inmiddels geopend.

Het gebied is gemaaid en de eerste kleine boompjes staan er, maar nu het bomensasiel op zoek naar 'echte' bomen. ‘Het eerste Katwijkse bomenasiel is geopend. Dit betekent dat geen enkele gezonde boom in Katwijk meer hoeft te worden gekapt Er is nu een beter alternatief. Herplanten, zodat de groenvoorziening in Katwijk intact blijft en we binnenkort niet langer in de top 3 van minst groene gemeentes van Nederland staan’lichten de initiatiefnemers Wout Janssens, André van den Bos en Mike Zuijderduijn toe.

‘Daarnaast blijkt het een mooie gewaarwording, dat je na plaatsing nog regelmatig langs ‘jouw’ boom kunt lopen of fietsen. Zo hoef je dus geen afscheid te nemen van een boom, die jaren bij je in de tuin of straat heeft gestaan, en dat is zowel leuk als goed.’

Alle particulieren, bedrijven en instellingen in Katwijk, die om wat voor reden dan ook van één of meerdere bomen af willen, kunnen deze per direct plaatsen in het bomenasiel aan het Duinvallei-pad in de Zanderij.

Het bomenasiel is een interactief burgerinitiatief, wat betekent dat je zelf je boom mag komen brengen en planten. Alle gezonde bomen, klein en groot, zijn welkom en het is de bedoeling dat een boom tenminste twee jaar blijft staan. Met andere woorden, vanaf midden 2022 kunnen er ook weer bomen uit het asiel gehaald worden om elders geplant te worden.

Iedereen, die een boom wil planten in het bomenasiel, wordt gevraagd een mail te sturen naar

bomenasiel.katwijk@gmail.com, zodat er kan worden afgestemd waar de boom geplaatst moet worden.

De initiatiefnemers kunnen ook helpen met het planten van de boom, maar dat lukt vaak alleen op zaterdag. Heb je hulp nodig, neem dan ook contact op via genoemd e-mailadres, zodat bevestigd kan worden dat één van de initiatiefnemers beschikbaar is.

Op naar een boomrijk bomenasiel.

Uit de krant