Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: SKvD

Moeilijke tijden garnalenvissers

De Nederlandse garnalenvissers kregen vorige week als gevolg van de coronacrisis een domper te verwerken. De visserij ging op slot, omdat in Marokko de pelcapaciteit beperkt is en door de sluiting van de horeca is de afzet in eigen land ook flink teruggelopen.

Door Willem Ment den Heijer

Voor de overwegend kleinschalige garnalenvissers die het gehele jaar afhankelijk zijn van de vangst van het schaaldiertje is het erg zuur. In de maanden januari en februari konden ze nauwelijks tot niet vissen vanwege aanhoudend stormweer. Nu het weer beter is geworden, lopen ze tegen de gevolgen van het coronavirus op.

Deze week krijgt de garnalenvloot 72 uur toestemming om te vissen en wellicht gaat die regel ook volgende week gelden. Daar wordt later over besloten. De maatregel geldt zowel voor nationale wateren als ook voor internationale wateren. Nederlandse garnalenkotters vissen namelijk in Belgische, Duitse en Deense wateren. Vooralsnog is het duidelijk dat de garnalenvissers moeilijke tijden tegemoet gaan, zolang de gezondheidscrisis nagenoeg het volledige leven lam legt.

Wat vindt u?

Mondkapjes moeten worden verplichtReageren!