Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: CvdS

Eerste Tiny Forest aangelegd

Vorige week was het zover. Het eerste Tiny Forest in de gemeente Katwijk is aangelegd. Deze is te vinden in Rijnsburg aan de Spinozalaan, achter de Koningin Julianaschool.

Een Tiny Forest is een klein bos ter grootte van een tennisbaan. Door de volhardende inzet van initiatiefnemers Joke Verhoef en Anna van der Plas is dit minibos er vorige week gekomen.

Het initiatief Tiny Forest Katwijk is zo'n twee jaar geleden ontstaan, toen voormalig raadslid Van der Plas het onder de aandacht bracht bij de gemeente. Zij vindt dat er in de versteende wijken, buurten en straten van de gemeente Katwijk te weinig groen is. De gemeente zelf hoeft feitelijk niet zoveel te doen. Als het zich aansluit bij het Tiny Forest-project van IVN, Instituut voor Natuureducatie, dan zorgt die voor aanleg en een deel van de financiering met subsidie van de provincie.

Praktijk
Zowel het Wellant College en de Julianaschool zijn nadrukkelijk betrokken bij dit eerste Tiny Forest.

De Julianaschool gaat het als een 'buitenlokaal' gebruiken, waar de kinderen kunnen leren over bomen, struiken, vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren en nog meer wat te maken heeft met de Nederlandse natuur. Maar het bosje is er natuurlijk ook voor de buurtbewoners, die elkaar kunnen ontmoeten in die gezonde omgeving.

Uit onderzoek blijkt dat de minibossen veel positieve effecten hebben voor de omgeving. Kleine bosjes slaan per vierkante meter méér CO2 op dan grote bossen. De temperatuur in minibossen is hoger en er komt meer licht bij de bomen. Daardoor groeien ze sneller, krijgen ze meer bladeren en zo slaan ze meer en sneller koolstof op.

Wat vindt u?

Mondkapjes moeten worden verplichtReageren!