Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

Lesbrief ‘Katwijk in de Oorlog’ voor basisonderwijs

Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Landelijk is er veel georganiseerd om dit herdenkingsfeest te vieren. Voor de Canon van Katwijk was het de aanleiding een lesbrief voor het basisonderwijs te ontwikkelen, waarbij leerlingen kennis maken met de gebeurtenissen tijdens de oorlog in Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg; Oorlogssporen.

De lesbrief Oorlogssporen is bestemd voor de bovenbouw van het Primair Onderwijs en vertelt over de belangrijke en ingrijpende oorlogsgeschiedenis van de drie dorpskernen: de aanleg van de Atlantikwall en de grote gevolgen die dit voor Katwijk had, de bijna complete verwoesting van Valkenburg in de eerste vijf dagen van de oorlog en het zeer actieve verzet in Rijnsburg. Leerlingen ontdekken aan de hand van verhalen van leeftijdsgenoten uit die tijd wat er gebeurde en wat dit voor gevolgen had. Ook neemt Oorlogssporen de leerlingen mee langs de sporen die vandaag de dag nog steeds in de drie dorpskernen te vinden zijn. De geschiedenis ligt letterlijk op straat.

De lesbrief bevat informatie, lessuggesties, opdrachten en speurtochten. Ook is er veel historisch beeldmateriaal opgenomen: hoe zagen de dorpskernen er toen uit? Wat herken je nog?

De lesbrief is vanaf 2 april kosteloos beschikbaar en te downloaden via

www.canonvankatwijk.nl/onderwijs .

Wat vindt u?

Mondkapjes moeten worden verplichtReageren!