Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Foto: Adrie van Duijvenvoorde (Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Onderzoek naar voorrang voor fietsers op rotondes

Het college van burgemeester en wethouders laat onderzoek doen naar voorrang voor fietsers op rotondes. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad. Die toezegging had het college gedaan tijdens de behandeling van het verkeersveiligheidsplan ‘Samen op weg naar een verkeersveilig Katwijk’ in oktober vorig jaar.

In Katwijk hebben fietsers nergens voorrang op rotondes, terwijl dat elders in de regio, zoals in Oegstgeest, en Nederland vaak wel het geval is. Voorrang voor fietsers op rotondes is de afgelopen jaren meerdere keren in de Katwijkse gemeenteraad aan de orde geweest. Tot nog toe ging een meerderheid daar niet in mee. Die gaf prioriteit aan voorrang voor auto’s, ook uit veiligheidsoverwegingen.

Nu laat het college toch onderzoek doen, op aandringen van de gemeenteraad, omdat steeds meer gemeenten, ook in de omgeving, overstappen op de voorrangsregeling voor fietsers.

In Noordwijk is onlangs besloten fietsers voorrang te geven op rotondes. En gemeente Tilburg laat op het moment ook onderzoeken of fietsers voorrang moeten krijgen. De argumentatie en achtergrondinformatie vanuit die gemeenten wordt betrokken in het uiteindelijke advies, dat het college aan de gemeenteraad gaat voorleggen.

In het onderzoek worden naast verkeersveiligheid ook andere belangrijke aspecten meegenomen, aldus het college in zijn brief, zoals doorstroming van het andere (auto)verkeer, openbaar vervoer, nood- en hulpdiensten en stimuleren van het fietsgebruik. Ook wordt een expertmeeting gehouden met bijvoorbeeld Veilig Verkeer Nederland, afdeling Katwijk, de fietsersbond en provincie als opdrachtgever openbaar vervoer.

Het college verwacht dat het onderzoek in juni klaar is, waarna dat met aanbevelingen van het college aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Wat vindt u?

Mondkapjes moeten worden verplichtReageren!