Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Piet van Kampen

VIDEO - Corona-update burgemeester Cornelis Visser

In deze tijden van crisis spreekt de media regelmatig met burgemeester Cornelis Visser.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in Katwijk?
De belangrijkste ontwikkeling is de maatregel die de minister maandag heeft afgekondigd. Ik zie dat de inwoners en ondernemers gelijk uitvoering geven aan wat er toen is gezegd. Zo zie ik bij de supermarkten dat ze bezig zijn een indeling te maken, dat er een bepaal aantal karretjes is. Als die op zijn, mogen ze niet naar binnen. Ik zie dat ook de mensen op straat rekening houden met de nieuwe maatregelen. Dat is heel positief.


Zondag moesten de stranden afgesloten worden?
Het bleek dat er toch een enorme toestroom was van mensen die op het strand wilde, en op de Boulevard gingen wandelen. Daar kwamen ze ook te dicht bij elkaar, zeker in de rijen voor de friet- en ijstent. Daar is gelijk op ingegrepen. Op zondag zijn de BOA's aan het werk gegaan om te controleren bij de afhaalpunten die open waren, dat ze daar wel goed op zouden toezien. Op zondagmiddag is het strand ook afgesloten, ook omdat het in Noordwijk teveel werd. Dan doen we in Katwijk hetzelfde. Het is niet de bedoeling omdat mensen hier ziek worden op het strand.

Burgemeester kunnen nu meer doen om de orde te handhaven, bent u daar bij mee?
Ik zie dat het kabinet een hele heldere lijn heeft uitgezet, en dat die door inwoners en ondernemers wordt opgepakt. Mocht daar een enkele uitzondering op daarop zijn, dan is die noodverordening van toepassingen, en dan gebruiken we die noodverordening om zo iemand tot de orde te roepen. Tot nu toe heb ik geen aanleiding om daartoe over te gaan.

U bent burgemeester in crisistijd, hoe is dit persoonlijk voor u?
Het is een hele bijzondere crisis. Normaal gesproken sta je bij een crisis bij een brand of een ernstig ongeluk. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Dit is aan de ene kant heel rustig, haast een beetje stil. Tegelijkertijd is het heel verontrustend. Ook hier kan het virus zomaar toeslaan. Wat dat betreft is het een hele rare tijd. Het vraagt vooral goed nadenken over de langere tijd, over de langere termijn, waar staan we over twee weken? Wat hebben we nodig dat er niet meer mensen geïnfecteerd worden door het virus?

Korte nachten?
Ik probeer ook mijn rust te nemen. Anders wordt ik zelf ziek. Ik eet vitamine C en ik probeer ook wel voldoende te slapen. Voor je het weet kan het je zelf ook overkomen. Ik heb gelukkig goede wethouder die het ook even over kunnen nemen. We verdelen de taken ook. Dat maakt dat het voor mij goed te doen is.

Wat vindt u?

Mondkapjes moeten worden verplichtReageren!