Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

'Nieuw Groenbeleidsplan moet ambitieuzer'

Algemeen

Het nieuwe Groenbeleidsplan van de gemeente moet ambitieuzer. Dat werd vorige week donderdag wel duidelijk tijdens de eerste behandeling van het plan. Insprekers vinden het plan niet ambitieus genoeg, en stellen dat van het vorige Groenbeleidsplan niets terecht is gekomen.

In het plan 'Goed groen' staan maatregelen voor de komende tien jaar om Katwijk groener te maken. 'Inwoners maken zich zorgen', schrijft de gemeente. Katwijk staat nog steeds in de top 5 van meest versteende gemeenten.

Variant 3
Het gemeentebestuur en de insprekers zien het liefst 'variant 3' van het plan. Dat is het duurste plan, maar wel met het meeste groen. De wethouder zegt dat er genoeg geld voor is. Dat is al begroot én er is een deel in het coalitie-programma opgenomen.

Als het nieuwe plan wordt vastgesteld gaat de gemeente, in tegenstelling tot het vorige plan, monitoren en er komt een 'uitvoeringsprogramma'. Het monitoren is belangrijk om te bekijken of het inderdaad zo werkt zoals bedoeld. En het uitvoeringsprogramma geeft vorm aan het plan. Voor het einde van het jaar ligt er een uitgewerkt voorstel om te komen tot een groenstructuur.

'De intentie is goed'
Maarten Langbroek, ecoloog: 'De intentie van de gemeente is goed, om op een ecologische manier het groen te onderhouden.' Toch faalt volgens Langbroek de gemeente daar nu in. Er is geen controle, beaamd ook verantwoordelijk wethouder Rien Nagtegaal. Aannemers zouden bijvoorbeeld op kennis moeten worden gecontracteerd en niet op de kosten. Dan worden diverse groengebieden beter onderhouden.

Vogels die in Zuid-Afrika overwinteren komen in het voorjaar terug en merken dan dat de struwelen verdwenen zijn. Dat is volgens Langbroek onlangs nog gebeurd in Rijnsoever. De gemeente stelt ook in het nieuwe plan dat zeewind een extra obstakel zou zijn om groen te laten groeien. 'Dat is geen excuus, er zijn genoeg mogelijkheden. Zo zijn er gewoon gebiedseigen planten, dat is zelfs goedkoper.' Er komt volgens hem weinig terecht van ecologisch groenonderhoud.

'Hap-snap'
Jan de Lange ziet ook ernstige tekorten in het groenbeleidsplan. 'Ik zie 7 grote groene gebieden, maar ik mis er nog 8 in het plan. Deze gebieden worden niet eens genoemd.' Het gaat dan volgens De Lange om onder andere de Duinvallei en het Rijnpark. 'Treurig', volgens De Lange. De groenstructuur schiet volgens hem ernstig tekort.

Uit de krant