Corona in Katwijk; een overzicht | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Corona in Katwijk; een overzicht

De maatregelen rondom de bestrijding van het coronavirus hebben een ontwrichtende uitwerking op de maatschappij, dit weekend hebben meer organisaties maatregelen aangekondigd. In de regio is een noodverordening actief. Ook in Katwijk wordt maatregelen genomen; een overzicht.

Besmetting
Een 76-jarige man uit Katwijk is ziek geworden van het nieuwe coronavirus. Dat heeft de GGD Hollands Midden donderdag 12 maart bekend gemaakt. De Katwijker is in thuisisolatie. De GGD is contactonderzoek gestart en neemt waar nodig maatregelen. Het is goed mogelijk dat meer Katwijkers besmet zijn. Niet iedereen wordt getest en volgens burgemeester Cornelis Visser is het wachten op de uitslag van een test gestegen van enkele uren na 3 á 4 dagen.

Scholen, horeca en sportclubs
Alle scholen, horeca en sportclubs in Nederland zijn dicht in strijd tegen het coronavirus. De ministers Arie Slob (Onderwijs) en Bruno Bruins (Medische Zorg) hebben dat zondagmiddag rond 17.30 uur gezegd in een persconferentie. Veel scholen hadden aangedrongen op het sluiten van de scholen. Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten, wordt opvang geregeld, zodat ze aan het werk kunnen blijven. Cafés en restaurants moeten dicht om verspreiding van het virus tegen te gaan, net als sportkantines.

Scholen gaan van maandag 15 maart tot en met 6 april dicht. Uitzondering is de opvang van kinderen van ouders in essentiële beroepen zoals zorg. Alle bestaande maatregelen worden een week verlengd, tot en met 6 april. Ook zijn nieuwe maatregelen actief. Alle eet- en drinkgelegenheiden moeten vanaf 18.00 uur de deuren sluiten. Voor sportclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops geldt hetzelfde. Alle Nederlanders moeten waar mogelijk afstand van elkaar. Ook bij het boodschappen doen. De minister zegt 1.5 meter afstand.

Lege schappen
Het is chaos in supermarkten in Katwijk. Nadat het kabinet donderdagmiddag noodmaatregelen afkondigde, zijn inwoners aan het hamsteren geslagen. In de ene supermarkt is de situatie nijpender dan in de andere. De boodschappenwagentjes worden volgeladen, de schappen raken in no time leeg en er staan lange rijen voor de kassa's. Vrijdag waren al legen schappen, zaterdag was dat niet anders. Een oudere mevrouw met een rollator vraagt zaterdagmiddag met trillende stem aan het personeel van het Kruitvat in de Hoornespassage om een pakje paracetamol. 'Hebben we niet meer', luidt het antwoord van de caissière.

Burgemeester
Het is echt niet nodig om te gaan hamsteren in supermarkten. Dat zei burgemeester Cornelis Visser van Katwijk zaterdagochtend tegen mediapartner RTV Katwijk. ‘Zeer onverstandig, dat is nergens voor nodig. De voedselvoorziening kan gewoon doorgaan. Dat zie je zelfs in een crisisgebied als Italië. Er is genoeg voedsel in Nederland.’ Het is volgens de burgemeester wel onhandig. ‘Voor de mensen die ’s avonds thuiskomen, bijvoorbeeld van hun werk uit het ziekenhuis, die komen in de supermarkt en vinden niet de spullen die ze nodig hebben om hun gezin van voedsel te voorzien.’

Gemeente
Tot en met 6 april geldt een aangepaste dienstverlening aan de balies van het gemeentehuis. Inwoners kunnen alleen voor spoedzaken of aangifte van geboorte of overlijden telefonisch een afspraak maken. Deze beperkte dienstverlening is doorgevoerd naar aanleiding van de maatregelen van het kabinet om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen gaan. Vooralsnog gaat de overige dienstverlening van de gemeente Katwijk door. Zo blijft de milieustraat open en wordt uw afval gewoon opgehaald.

Vrijwilligers gezocht voor tijdelijke corona-boodschappendienst
De Facebookpagina ‘Boodschappen Katwijk – coronavirus’ zoekt vrijwilligers om een tijdelijke corona-boodschappendienst in Katwijk op te zetten. De bedoeling is dat ouderen en kwetsbaren die niet naar buiten durven, willen of kunnen; hulp krijgen van vrijwilligers die de boodschappen doen.

Afgelastingen
Bij de nieuwsredactie regent het afgelastingen van evenementen. Een overzicht is hier te vinden.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>