De wethouders Jacco Kanpe en Corien van Starkenburg werd om reacties gevraagd. | Foto: Piet van Kampen
De wethouders Jacco Kanpe en Corien van Starkenburg werd om reacties gevraagd. | Foto: Piet van Kampen

VIDEO - Hoe ziet de toekomst van het onderwijs eruit?

Algemeen

Inzetten op passend en gericht onderwijs voor alle kinderen in de toekomst. Hierover werd na eerdere sessies vorige week woensdag in praktijkschool De Limes gediscussieerd. Uit alle geledingen uit het onderwijs in Katwijk, de muziekschool en de bibliotheek waren afgevaardigden vertegenwoordigd en ook de wethouders Corien van Starkenburg en Jacco Knape waren ter plekke. Beiden zijn afkomstig uit het onderwijs.

Door Piet van Kampen

Om tot een toekomstgerichte onderwijsvisie te komen ging in een eerder stadium een participatietraject vooraf. Er werd een enquête gehouden onder ouders, inwoners en professionals. Er werden zes themabijeenkomsten gehouden waaronder ook met kinderen. Ook werden er individuele gesprekken gevoerd. Een facebook campagne werd opgestart en er is een website online ‘De toekomst van Katwijk’. Waar gaat het inhoudelijk allemaal over? Over onderwijskansen, maatschappelijke ontwikkeling en passende onderwijsplekken. Onderwijskansen voor kinderen uit arme gezinnen vergroten, aansluiting van de leefwereld thuis en op school verbeteren en blijven inzetten op taal- en leesbevordering. Het bevorderen van maatschappelijke ontwikkeling door meer leren van de omgeving en er vaker op uitgaan. Meer aandacht voor de natuur, wetenschap, techniek en 21e eeuw vaardigheden. Meer JGT hulp op scholen waar al jeugdhulp wordt ingezet. Het is een greep uit de doelstellingen voor passend onderwijs in de toekomst. Gericht op de maatschappelijke kansen niet alleen in de eigen gemeente maar ook in een breder perspectief op de arbeidsmarkt.


Voor een goede ontwikkeling van de kinderen is een passende onderwijsplek een eerste vereiste. Extra begeleiding voor hen die moeite hebben met overgangen naar het voortgezet en middelbaar onderwijs is een belangrijk aandachtspunt. Uit reacties van kinderen die eerder werden geïnterviewd is gebleken dat zij naast het binnen leren het ook leuk en belangrijk vinden om buiten school ook met onderwijs bezig te zijn. Volop leerstof om kaders te stellen voor toekomstgericht onderwijs in de gemeente Katwijk.

Uit de krant