Katwijk een stukje groener | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: De groene kust.

Katwijk een stukje groener

In 2014 waren volgens de GDI-index Flevoland, Friesland en Gelderland koplopers waar het aankwam op hernieuwbare energie. Zuid-Holland scoorde toentertijd het slechtst van alle provincies. Wanneer cijfers van 2018 worden vergeleken met die van 2014 is er volgens de nationale monitor gelukkig in alle provincies wel een vooruitgang te zien wat betreft hun CO2-voetafdruk. Zuid-Holland heeft nog een lange weg te gaan, maar maakt relatief snel vorderingen.


Het vergroeningsproces

Hoe kunnen inwoners van Katwijk hun gemeente, en daarmee ook Zuid-Holland, een stukje groener maken? Het vergroeningsproces begint altijd bij de eigen woning. Zo kan het opwekken van groene energie, het aanschaffen van een warmtepomp en het verbeteren van de isolatie het energielabel van een huis flink opkrikken.


Isolatie

In een duurzame gemeente moeten de huizen een zo groen mogelijk energielabel hebben. Een van de eerste stappen is het isoleren van een woning. Hierbij kan men denken aan vloer-, spouwmuur- en dakisolatie. Ook de ramen zullen onder handen moeten worden genomen. Hr+++-glas is momenteel de beste keuze. Ook kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie kunnen al verschil maken.

De warmtepomp

Uiteindelijk moeten alle huishoudens van het gas af. Woningen moeten dus verwarmd worden met elektriciteit en de warmtepomp is daar bij uitstek geschikt voor. Deze zal echter niet effectief werken, wanneer niet eerst de isolatie onder handen wordt genomen. Een warmtepomp werkt namelijk met lagere temperaturen dan een cv-ketel en de opgewekte warmte moet dus zo goed mogelijk benut worden.

Zonnepanelen

Wanneer huiseigenaren hun eigen groene stroom opwekken, is er geen kern- of verbrandingscentrale meer nodig om de woning van stroom te voorzien. Hierdoor kan een woning zelfs geheel CO2-neutraal worden. Hoe beter een huis geïsoleerd is en hoe zuiniger er wordt omgegaan met stroom, des te minder zonnepanelen zullen nodig zijn om het huishouden van stroom te voorzien. Wanneer huiseigenaren het niet zien zitten om zonnepanelen te installeren, kunnen zij er ook voor kiezen om groene stroom te kopen van een leverancier.

Bekostiging

Verbouwen is een aanslag op de portemonnee. Toch verdienen al deze verbouwingen zichzelf op den duur terug en ze verhogen de waarde van de woning. Voor sommige verbouwingen zijn subsidies beschikbaar, waarmee de huiseigenaar tegemoet gekomen wordt. Ook zijn er zogenaamde duurzaamheidsleningen in het leven geroepen die men kan helpen een huis te verduurzamen. Of men nu van plan is te sparen, te lenen en/of gedeeltelijk een beroep te doen op een subsidie: uiteindelijk zal de verbouwing de moeite waard zijn. Hoe meer huiseigenaren en bedrijven hun gebouwen vergroenen, hoe duurzamer Katwijk wordt. Wie weet wordt Zuid-Holland ooit nog wel de duurzaamste provincie van Nederland!

Wat vindt u?

Op Katwijkse scholen moet preventief worden gefouilleerd op (steek)wapens.Reageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>