Help mee met de viering van 75 jaar Vrijheid | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: pr

Help mee met de viering van 75 jaar Vrijheid

Wandeltocht, Parade, een menselijke vlag, de Oranjeverenigingen van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg maken zich op voor de viering van 75 jaar Vrijheid. Naast de werkgroepen die aan het organiseren zijn, hebben we nog veel meer helpende handen nodig. De organisatie is op zoek naar mensen met verschillende talenten. Hoe kunt u helpen?

Helpt u Zweeds Wittebrood of vlaggetjes uitdelen? Heeft uw wol, haakgaren of stof in de kleuren rood, wit, blauw, oranje of wilt u helpen bij de Wandeltocht? Heeft u een verkeersregelaars diploma? Was u misschien dienstplichtig of een beroepsmilitair? Lees verder en geef u op via info@ovkrv.nl en laat ons weten waarbij u ons wilt helpen!

Feestvierders
Op dinsdag 5 mei rijdt een Parade bestaande uit meer dan 100 eenheden door alle dorpskernen van onze gemeente. Er rijden legervoertuigen mee, praalwagens, maar er zijn ook heel veel verschillende muziekkorpsen die mee lopen. In deze Parade lopen ook Feestvierders mee. Deze Feestvierders worden gespeeld door enthousiaste inwoners uit de gehele gemeente. Oud en jong, ouders met hun kinderen, vriendengroepen, het maakt niet uit hoe de groep Feestvierders is samengesteld.

De Feestvierders hebben een belangrijke taak. Zij delen met elkaar de ruim 10.000 broodjes uit die door bakker Haasnoot gebakken worden. De broodjes verwijzen naar het Zweeds Wittebrood dat in de oorlog aan de inwoners beschikbaar werd gesteld. Ook worden er rood-wit-blauwe vlaggetjes uitgedeeld!

Militairen
In de Parade loopt het Peloton 48 mee. Zij lopen in het uniform van de Landmacht uit 1948 en dragen een Lee Enfield geweer uit die periode. Peloton 48 zal een blikvanger zijn tijdens het Defilé, voor u de kans om op een unieke manier deel uit te maken van deze historische parade. Peloton 48 zal muzikaal begeleid worden door The Hague Highland Pipeband.

Voor voormalig dienstplichtig en beroepsmilitairen is er de unieke kans om deel te nemen aan het Defilé 75 Vrijheid op 5 mei. Peloton 48 zoekt aanvulling van de gelederen voor deze dag. Wanneer u van deze kans gebruik wilt maken kunt u zich aanmelden bij de heer Cees Maagdelijn, via info@ovkrv.nl

Kaartscanners
Op zaterdag 2 mei zijn er verschillende wandeltochten die vertrekken vanaf diverse punten in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. U kunt 25, 16 kilometer lopen of 8 kilometer. De organisatie zoekt mensen die willen helpen op de vertrekpunten, de wandelaars welkom heten en de kaartjes scannen. Of op de uitdeellocaties het lekkers verdelen onder alle wandelaars. U hoeft dan niet zelf mee te wandelen, maar krijgt wel de gelegenheid om de sfeer en de gezelligheid te proeven. Op de verschillende vertrekpunten; het Strandplein bij het Huis van Oranje, De Roskam, de Burgt of het Dorpshuis in Valkenburg heeft de organisatie hulp nodig.

In voorbereiding op de parade zijn in De Roskam, elke donderdagochtend dames aan het werk. Zij werken met stof, wol en draad en proberen zo feestelijke decoraties, maar ook sjerpen en strikken te maken. Een van de onderdelen die ze maken, is de Nationale Feestrok die ook gemaakt werd direct na de bevrijding.

Misschien heeft u thuis nog wat ongebruikte materialen liggen? De Handwerkclub is op zoek naar de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Ze zoeken ook wol, haakgaren en stoffen in deze kleuren.

U kunt het in De Roskam langs brengen, iedere donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Dan zijn de dames met elkaar aan het handwerken. De gemaakte creaties kunt u in de Parade op 5 mei zien. Ze zullen door de al eerder genoemde Feestvierders gedragen worden, dus ook door u!

Verkeerregelaars
Tijdens veel van de activiteiten zijn verkeerregelaars nodig. Hiervoor zijn in de gemeente Katwijk heel wat vrijwilligers opgeleid. Mocht u een verkeersregelaarsdiploma hebben, dan kunt u helpen. Bijvoorbeeld op 2 april bij de aftrap van alle festiviteiten met meer dan 1000 kinderen of bij de Wandeltocht. Wil je enkele momenten helpen om het verkeer te regelen? Laat het weten want we hebben echt uw hulp nodig.

Volg alle plannen, activiteiten rondom de viering van 75 jaar Vrijheid in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg via de kranten van de lokale media. Maar ook via Facebook en Instagram. De meeste informatie over het programma maar ook achtergronden en geschiedenis kunt u lezen op 75jaarvrijheid.ovkrv.nl

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>