Merel en Dick maken deel uit van het kostersteam.
Merel en Dick maken deel uit van het kostersteam. Foto: CvdS

Merel Kuijt koster in de Goede Herder Kerk

Algemeen

'Het ons-kent-ons-gevoel is sterk aanwezig'

Vanaf haar zevende jaar komt de nu 19 jarige Merel Kuijt in de 'Goede Herder' Kerk in Valkenburg. Afgelopen zondag is ze 'officieel' als koster voorgesteld aan de gemeente. Daarmee is Merel ongetwijfeld de jongste koster van Nederland. Best wel een bijzondere functie voor een jonge vrouw.

In de ruimte van het Trefpunt achter de kerk ontmoeten we Merel en haar mentor koster Dick van Egmond. Het is er lekker warm en de koffie pruttelt. Dick van Egmond vertelt dat hij in 1995 als koster is begonnen. 'Ik heb het toen overgenomen van het vaste kostersechtpaar De Winter. Samen met Jan Schoneveld, Henk Rijneveld en Hans Kuijt, de vader van Merel, vormen we het kostersteam. Aan de hand van een rooster zijn we om de beurt op zondag aanwezig als gastheer van de kerk', legt Van Egmond in het kort uit.

Gastvrouw

Merel komt oorspronkelijk uit Katwijk. Als ze 7 jaar is verhuist ze met haar ouders en zusje naar Valkenburg. 'Als klein kind kom ik al in deze kerk. Ik heb geholpen bij de oppasdienst maar ook bij de jeugdclubs. Mijn vader was een half jaar behulpzaam in het kosterteam, toen ik uit interesse 3 jaar geleden met koster Dick ben gaan meelopen', vertelt Merel, die momenteel de opleiding doktersassistent (tweede jaar) volgt. Ook werkt Merel voor een paar uur bij bibliotheek Katwijk. Doordat de moeder van Merel voor diaken werd gevraagd, kon Merel nu 'officieel' als koster worden aangesteld.

Merel voelt zich in het kostersteam al aardig thuis. 'We hebben een praktisch rooster zodat je eens in de vijf weken tijdens een kerkdienst op zondag aan de beurt bent. Af en toe is er doordeweeks een trouw- of rouwdienst, en dan overleggen we onderling wie er kan', legt Merel uit.

Ze vertelt verder over de andere taken: 'Als koster ben je gastheer- gastvrouw van de kerk. Op de dag dat je dienst hebt ben je al vroeg aanwezig. We zorgen ervoor dat de verwarming aan staat. En dat kan tegenwoordig heel handig met een app op de telefoon. We regelen de koffie en als er een gastpredikant is, leggen we uit wat er van hem of haar wordt verwacht. Een belangrijke taak is het luiden van de kerkklok. In het begin was dit nog wel een dingetje, want dit gebeurt nog handmatig. Je moet hiervoor een steile trap op naar boven. Achter het orgel hangt het touw. Op een bepaald ritme moet hieraan worden getrokken om de kerkklok een paar minuten te laten luiden. Gelukkig is het altijd goed gegaan', laat Merel weten.

Je staat er niet alleen voor

Tijdens de dienst zit de koster achter in de kerk. 'Je bent dan alert op wat er tijdens de dienst gebeurt. Na de kerkdienst is er altijd gelegenheid om met elkaar een kop koffie of thee te drinken. De gemeente van de Goede Herder kerk is een kleine gemeente met in totaal 493 leden. Het 'ons-kent-ons-gevoel' is dan ook sterk aanwezig en dat maakt het ook leuk', aldus Merel. Bijzonder noemt ze de bijzondere kerkdiensten zoals een doop- en avondmaal dienst.

Voor Merel is het geloof belangrijk: 'De verbondenheid met God, weten dat je er niet alleen voorstaat en dat God er altijd voor je is'. Dat is ook de reden dat Merel dit jaar belijdenis gaat doen. Merel: 'Ik ben aangesloten bij een groep in Rijnsburg, maar doe op Eerste Pinksterdag, 31 mei, belijdenis in 'mijn eigen kerk'.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Uit de krant