Logo allesoverkatwijk.nl

Hoe houden Katwijkers de energierekening zo laag mogelijk?

De gemiddelde energierekening van huishoudens gaat in 2022 met zo'n 60 euro per jaar omhoog. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). Mogelijk wordt de energierekening vanaf volgend jaar al een stuk hoger. Wat is hier de oorzaak van? En hoe kunnen Katwijkers hun energierekening zo laag mogelijk houden?

Stijgende netbeheerkosten en verhoging belasting op gas

Landelijke en regionale netbeheerders hebben al laten weten dat zij verwachten dat de netbeheerkosten in 2022 met gemiddeld 40 euro gaan stijgen. De exacte cijfers zijn nog niet bekend. Deze netbeheerkosten zijn goed voor ongeveer 20 procent van de totale elektriciteitsrekening. De rest van de rekening bestaat uit belastingen en de elektriciteitskosten. Deze kosten staan dus los van de kosten die bewoners voor gas betalen. In 2020 zullen de transportkosten voor gas namelijk ook stijgen, gemiddeld zo'n 5 euro per huishouden. Daarnaast gaat de belasting op gas met bijna 8 cent omhoog. De overheid hoopt op deze manier dat Nederlanders vrijwillig afscheid nemen van hun gasaansluiting. Dit is nodig om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te behalen.

Investeren in energiebesparende maatregelen

Doordat de belasting op gas omhoog gaat, wordt het steeds interessanter om te investeren in energiebesparende maatregelen. Een voorbeeld van een zeer rendabele energiebesparende maatregel is het isoleren van de woning. In een goed geïsoleerde woning hoeft minder gestookt te worden, waardoor het energieverbruik omlaag gaat. Dit zorgt voor minder CO2 uitstoot en een lagere energierekening. Woningeigenaren kunnen subsidie van de overheid krijgen als zij minimaal twee isolatiemaatregelen treffen, zoals spouwmuurisolatie of dakisolatie. Ook zonnepanelen zijn een slimme investering. Op deze manier wekken de bewoners op een duurzame manier hun eigen stroom op. Zo zijn zij een stuk minder afhankelijk van de (stijgende) prijzen van de energieleveranciers. Tot slot is het verstandig om, als de woning goed geïsoleerd is, na te denken over een duurzame manier van verwarmen. Nederland moet namelijk in uiterlijk 2050 van het aardgas af zijn. Voorbeelden van duurzame verwarmingsinstallaties zijn: de warmtepomp, stadsverwarming, pelletkachels, zonneboilers en biomassakachels. Voor deze vormen van verwarming is een goede isolatie noodzakelijk.

Besparen op de energierekening

Aan stijgende netbeheerkosten, kunnen consumenten helaas niet zo veel doen. Zij hebben gelukkig wel invloed op hun energieverbruik. Met een aantal kleine aanpassingen in het gedrag, kunnen bewoners al veel verschil maken. Denk hierbij aan de verwarming standaard één graad lager zetten, korter douchen, de verlichting uit doen in ruimtes waar niemand aanwezig is en alle stekkers uit de stopcontacten te halen van apparaten die niet gebruikt worden. Tot slot doen woningeigenaren er goed aan om door middel van energie vergelijken te kijken of zij ergens anders goedkoper uit zijn. Door jaarlijks energie vergelijken, kunnen mensen wel honderden euro's besparen.