Logo allesoverkatwijk.nl
De Julianaschool in Rijnburg (rechts) krijgt als eerste school in Katwijk een bosrijk buitenlokaal. | Foto: CvdS
De Julianaschool in Rijnburg (rechts) krijgt als eerste school in Katwijk een bosrijk buitenlokaal. | Foto: CvdS (Foto: CvdS)

Katwijks eerste Tiny Forest in Rijnsburg

Een klein bos ter grootte van een tennisbaan. Dat is een Tiny Forest en Rijnsburg heeft dit jaar de primeur. De gemeente laat, dankzij de volhardende inzet van initiatiefnemers Joke Verhoef en Anna van der Plas, zo'n minibos aanplanten in Rijnsburg aan de Spinozalaan, achter de Koningin Julianaschool.

Het initiatief Tiny Forest Katwijk is zo'n twee jaar geleden ontstaan, toen voormalig raadslid Van der Plas het onder de aandacht bracht bij de gemeente. Zij vindt dat er in de versteende wijken, buurten en straten van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg te weinig groen is. De gemeente zelf hoeft feitelijk niet zoveel te doen. Als het zich aansluit bij het Tiny Forest-project van IVN, Instituut voor Natuureducatie, dan zorgt die voor aanleg en een deel van de financiering met subsidie van de provincie.

De aanleg gebeurt bij voorkeur door een lokale hovenier, in nauwe samenwerking met lokale buurtinstanties en omwonenden. Het IVN zorgt ook voor lesmateriaal, waarmee de scholen aan de slag kunnen. Het Wellant College en de Julianaschool worden nadrukkelijk betrokken bij de voorbereiding van het Rijnsburgse Tiny Forest.

De Julianaschool gaat het als een 'buitenlokaal' gebruiken, waar de kinderen kunnen leren over bomen, struiken, vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren en nog meer wat te maken heeft met de Nederlandse natuur. Maar het bosje is er natuurlijk ook voor de buurtbewoners, die elkaar kunnen ontmoeten in die gezonde omgeving.

Uit onderzoek blijkt dat de minibossen veel positieve effecten hebben voor de omgeving. Kleine bosjes slaan per vierkante meter méér CO2 op dan grote bossen. De temperatuur in minibossen is hoger en er komt meer licht bij de bomen. Daardoor groeien ze sneller, krijgen ze meer bladeren en zo slaan ze meer en sneller koolstof op. Het advies is dan ook om meer minibosjes aan te planten.

Dat is koren op de molen van Verhoef en Van der Plas, die het Tiny Forest in Rijnsburg zien als de eerste van meer minibosjes in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Ze hebben daar al een aantal locaties voor aangedragen bij de gemeente.