Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Rijnstraat geeft historische spoorbielzen prijs

Wie begint met verbouwen, weet nooit wat die tegenkomt. Altijd weer een verrassing. Bij de wegwerkzaamheden in de Rijnstraat kwamen vorige week onverwachts spoorbielzen tevoorschijn.

De spoorbielzen lagen zonder rails in de ondergrond van de geasfalteerde Rijnstraat. Naar verwachting zijn het bielzen, waarop de tramrails waren bevestigd en waarover vanaf 1881 de Merryweather-stoomlocomotieven reden en vanaf 1924 de blauwgekleurde elektrische Budapester-trams; de Blauwe Tram.

De Blauwe Tram heeft tot 1961 vanaf Leiden via Rijnsburg en Katwijk aan den Rijn naar Katwijk aan Zee gereden, waarna het spoor is verwijderd. Mogelijk werden de bielzen daarna, met daar overheen een zandpakket, gezien als goede ondergrond voor de bestrating. Eerst klinkers, later asfalt.

De aannemer heeft de bielzen uit de ondergrond gehaald en in een container verzameld. Vandaag wordt er archeologisch onderzoek naar gedaan. De bielzen worden allemaal gedocumenteerd. Naar aanleiding van de bevindingen van het onderzoek wordt bepaald wat er met de dwarsliggers gaat gebeuren.

Wat vindt u?

Mondkapjes moeten worden verplichtReageren!