Afbeelding

VIDEO Eerherstel voor Adriaan Koerbagh door Leidse burgemeester

Algemeen

Burgemeester Henri Lenferink van Leiden heeft donderdagmorgen in het piepkleine Spinozahuis in Rijnsburg de laatste bladzijde van het boek van Adriaan Koerbagh gedrukt.

Driehonderdvijftig jaar geleden werd Koerbagh, een geestverwant van de beroemde filosoof Spinoza, in Leiden gearresteerd en uitgeleverd aan Amsterdam. Daar was hij aangeklaagd wegens ketterij. Om het Leidse aandeel in deze geschiedenis van onrecht en intolerantie goed te maken, kwam burgemeester Lenferink de laatste bladzijde drukken.

Motto van een expositie over het leven van Koerbagh is "Eerherstel voor een Dwarse Denker". Het half gedrukte, half nog handgeschreven laatste boek van Koerbagh speelt daarbij een belangrijke rol. Vóór zijn vlucht naar Leiden had hij dit laatste boek geschreven. Daarin nam hij het op voor rede, tolerantie en rechten van de gewone man. "Gebruik je verstand en wees tolerant", was kortweg zijn motto. Dit boek, "Een Ligt dat Schijnt op Duystere Plaatsen", bleef liggen en werd verboden. In half afgedrukte staat raakte het in de vergetelheid.

Adriaan Koerbagh was naar Leiden gevlucht in de hoop om in zijn studiestad veilig te kunnen onderduiken. Maar Leiden ging op verzoek van Amsterdam tot arrestatie en uitlevering over op voorwaarde dat de stad zou delen in de opbrengsten van een eventuele boete. Een jaar later overleed de dwarse verlichtingsdenker in een Amsterdams rasphuis.

Uit de krant