Afbeelding
Foto: Esdor van Elten

Lezing archeologie Valkenburg in gemeentehuis

Algemeen

Dinsdagavond 21 januari organiseren de gemeente, het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), ADC Archeoprojecten (Amersfoort) en Archol (Universiteit Leiden) een lezing over de archeologie op oud-vliegkamp Valkenburg. Iedereen die benieuwd is wat er sinds de start van het archeologisch onderzoek op het terrein is gevonden, is welkom. De avond begint om 19.00 uur in de Burgerzaal van het gemeentehuis in Katwijk.

Archol en ADC zullen tijdens deze avond aan de hand van de vondsten vertellen over verschillende periodes uit de geschiedenis van het gebied: over de prehistorie, Romeinse tijd en de periode van de Tweede Wereldoorlog. Na de lezing is er nog tijd om vragen te stellen aan de archeologen.

Projectlocatie Valkenburg door de eeuwen heen
In april 2019 zijn Archol en ADC, in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, begonnen met grootschalige opgravingen op projectlocatie Valkenburg. De projectlocatie behoort geologisch gezien tot het mondingsgebied van de Oude Rijn en is al vanaf 3000 jaar geleden bewoond. Hierdoor zijn uit allerlei verschillende tijdsperiodes archeologische resten in de grond terug te vinden.

Uit de bronstijd en ijzertijd zijn resten van huizen, akkers en weidegronden gevonden. Vanaf ongeveer het begin van de jaartelling maakt het gebied deel uit van het verdedigingssysteem van het Romeinse rijk. Behalve restanten van verdedigingswerken (spitsgrachten, wachttoren), stammen uit dit tijdvak ook sporen van huizen en bijgebouwen. Na de Romeinse tijd is het gebied gebruikt voor agrarische doeleinden, tot het in 1938 tot militair vliegveld werd ingericht. In de meidagen van 1940 hebben op en rondom het vliegveld zware gevechten tussen Nederlandse en Duitse troepen plaatsgevonden, waarvan resten in de vorm van versterkingen, uitrustingsstukken, wapens en munitie over de gehele projectlocatie te vinden zijn.

Uit de krant