Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Dit zijn de vuurwerkvrije zones in Katwijk

Activiteiten

Elk jaar voert de gemeente Katwijk, samen met politie en brandweer, aan het einde van het jaar een campagne om schade als gevolg van vuurwerk zo veel mogelijk te beperken. Met de inmiddels bekende slogan 'Houd de boel heel' wil de gemeente het gesprek op gang brengen dat vuurwerkvandalisme echt niet kan. Ook dit jaar zijn er vuurwerkvrije zones in de gemeente.

Op deze plekken zijn dieren aanwezig of is het fijner voor de flora en fauna. Het gaat om vijf locaties, namelijk het Ridderpark, Park Schutterswei, Dorpsweide Valkenburg, het Heerenschoolbos met dierenweide en het park Westerhaghe. Op deze plekken geldt een algeheel verbod voor het afsteken van vuurwerk.

Vrijwillig vuurwerkvrij voor inwoners
Het is ook mogelijk samen met buurtbewoners afspraken te maken over de plek waar wel en waar geen vuurwerk afgestoken mag worden. Het kan gaan om een deel van een straat, plein, plantsoen of woonerf. Bewoners maken afspraken over vuurwerk en regelen dit zelf.

Als een straat, plein of buurt zich wil houden aan een vrijwillige vuurwerkvrije buurt, kan de initiatiefnemer zich aanmelden via de website. Het is daarna mogelijk om postermateriaal te downloaden of op te halen bij het gemeentehuis. De posters zijn bedoeld om op te hangen (aan de binnenkant van) een raam of deur.

Uit de krant