Afbeelding
Foto: Gemeente Den Haag

Katwijk gaat over op digitaal parkeren

Algemeen

De gemeente wil het parkeersysteem digitaliseren. Een parkeervergunning aanvragen of kenteken wijzigen kan straks vanuit huis. Parkeerautomaten worden geschikt gemaakt voor op kenteken parkeren. En een kentekenherkenningssysteem in de parkeergarages maakt dat voor het uitrijden geen kaartje meer nodig is.

De gemeente maakt hiermee een grote efficiëntieslag in de uitvoering van het parkeerbeleid in Katwijk. Het digitale systeem is klantvriendelijker en maakt handhaving eenvoudiger en goedkoper. De parkeerdruk in het gereguleerd parkeergebied (vergunning en betaald) is hoog. Het is in belang van bewoners en ondernemers in het gebied, dat fout parkeren wordt tegengegaan. Hiervoor wordt intelligente scanapparatuur ingezet.

Wethouder Rien Nagtegaal: 'Door deze digitalisering wordt parkeren efficiënter georganiseerd en ook nog eens klantvriendelijker. De invoering zal in de loop van 2020 gepaard gaan met een uitvoerige voorlichtingscampagne. En we zullen extra aandacht besteden aan mensen die digitaal iets minder vaardig zijn, daar houden we nadrukkelijk rekening mee.'

Door digitalisering wordt het inzicht in het gereguleerd parkeren in Katwijk verder vergroot door de beschikbaarheid van actuele data, waardoor onder andere bezoekersanalyse mogelijk wordt. Op basis hiervan kan gericht worden (bij)gestuurd in het parkeerbeleid.

Als de gemeenteraad akkoord gaat worden de plannen verder uitgewerkt en worden de benodigde middelen aangeschaft.

Uit de krant