Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Marc. Wonnink
Rijnsburg

Allereerste Repair Café in Rijnsburg druk, maar niet geheel vlekkeloos

Het allereerste Repair Café in Rijnsburg is een succes te noemen. Zaterdagmiddag hebben tientallen mensen een product laten repareren in dagbesteding Centraal van de Gemiva aan de Tulpenstraat. In het café zijn zaterdagmiddag verschillende apparaten gerepareerd. Niet alles verliep vlekkeloos. Bij het repareren van een stofzuiger viel de stroom uit. Gelukkig was dat euvel ook met een nieuw draadje opgelost.

Wilco Korts van Duurzaam Rijnsburg is kartrekker van het initiatief. 'In het pand van dagbesteding Centraal konden we op zaterdag terecht, met als tegenprestatie dat we wat technische dingen voor hun bijhouden.' In het Repair Café kunnen inwoners met vanalles terecht. 'We repareren spullen die je eigenlijk van plan bent om weg te gooien. We proberen die spullen een langer leven te geven, zo dragen we bij aan de duurzaamheid'.

Vooral elektronica is populair. 'We zien veel stofzuigers, koffiezetapparaten en mixers. Maar ook als je stoel hebt die het niet meer goed doet, of kleding waar iets stuk aan is, ben je welkom.'

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn.Wilco Korts: 'Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.'

'Het is echt druk, blijkbaar voldoen we aan een behoefte.' zegt Korts.

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op. Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café Rijnsburg.

Wat vindt u?

Mondkapjes moeten worden verplichtReageren!