Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Esdor van Elten

Tentoonstelling Romeinen in Torenmuseum op de schop

Het Torenmuseum in Valkenburg gaat de huidige tentoonstelling over de Romeinen vernieuwen. De gemeente draagt, samen met de Provincie Zuid-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en wijkraad Valkenburg, bij aan deze vernieuwing.

De Romeinse tentoonstelling van het Torenmuseum wordt nu zo'n 20 jaar tentoongesteld. In de loop van de jaren zijn veel nieuwe wetenschappelijke inzichten en opgravingen gedaan, waardoor sommige informatie verouderd is. Met de bijdragen kan het Torenmuseum de huidige tentoonstelling aanvullen en in een nieuw jasje steken. 'Wij zijn heel blij met de bijdragen waarmee we een moderne tentoonstelling kunnen maken. Bezoekers komen straks met behulp van nieuwe technologie veel te weten over de geschiedenis van Romeins Valkenburg. Bijvoorbeeld over de belangrijke positie die Romeins Valkenburg in het geheel van de Limes heeft gespeeld', laten Stichting De Valkenburgse Toren en Vereniging Oud Valkenburg weten. Het Torenmuseum zal vanaf midden mei 2020 gesloten zijn om aan de tentoonstelling te werken. Naar verwachting kunnen bezoekers begin juli 2020 de nieuwe tentoonstelling in het museum bekijken.

Romeinen in Valkenburg
Een moderne en actuele tentoonstelling over de Romeinen draagt bij aan de beleving van Romeins erfgoed in Katwijk. Zeker met het oog op de voordracht van de Romeinse Limes voor de UNESCO werelderfgoedstatus. Wethouder Jacco Knape: 'De Romeinen hebben ooit een grote rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. De noordgrens van hun rijk, de Limes, was een belangrijke handelsroute en liep dwars door Katwijk en Valkenburg. Het is het grootste archeologische monument van Nederland. Dat verdient een mooie moderne tentoonstelling, zodat bezoekers van het Torenmuseum het bijzondere erfgoed dat Valkenburg rijk is kunnen beleven. Als mede eigenaar van de huidige tentoonstelling draagt de gemeente hier graag aan bij.'