Logo allesoverkatwijk.nl
De meeste barakken aan de westkant van de Wassenaarseweg moeten worden gesloopt om plaats te maken voor de waterwinning, vindt Dunea. | Foto: RD
De meeste barakken aan de westkant van de Wassenaarseweg moeten worden gesloopt om plaats te maken voor de waterwinning, vindt Dunea. | Foto: RD (Foto: RD)

Erfgoedcommissie faliekant tegen sloop monumentale barakken

De gemeentelijke Erfgoedcommissie was afgelopen maandag duidelijk in haar uitspraak. Geen sloop van de 14 barakken aan de westzijde van de Wassenaarseweg. Klare taal. Of het college van burgemeester en wethouders het advies gaat opvolgen, is nog wel de vraag. En in het vervolgtraject is er nog de Raad van State. Of die de barakken wil blijven behouden, is ook maar de vraag. Het blijft spannend rond de mogelijke overleving van het oude geschiedenisgoed.

Door Nico Kuyt

Het moest een boerderijdorp worden die de bevrijders van het pad van bombardering zouden moeten misleiden. Het vliegveld Valkenburg moest zo verscholen worden. Dat mislukte, maar de gebouwen van het vliegveld staan er nog steeds. Een gemeentelijk monument als getuigenis van het Duits verleden van bezetting. Nu is het plan van waterleverancier Dunea om 14 van de stenen optreksels aan de westzijde te slopen.

Dat moet om zo de watervoorziening voor de toekomst borgen, zo zegt de woordvoerder van Dunea. Anders krijgen 15 duizend inwoners geen slokje van het noodzakelijke vocht. Daar valt nog wel wat af te dingen, want het is een eerste levensbehoefte, maar goed.

Lees meer in De Katwijksche Post van afgelopen donderdag.