Overrijn wordt opgefleurd | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
De grasstrook langs de Overrijn gaat een parkstrook worden. | Foto: Piet van Kampen
De grasstrook langs de Overrijn gaat een parkstrook worden. | Foto: Piet van Kampen (Foto: )

Overrijn wordt opgefleurd

Jarenlang waren de immense populieren beeldbepalend voor het groen op de Overrijn. De tand des tijds heeft aan de populatie geknaagd en velen zijn inmiddels ter ziele. Een burgerinitiatief genaamd 'Parkstrook Overrijn' gaat voor een geheel nieuwe uitstraling zorgen. Maar liefst 50.000 bloembollen gaan op 4 december de grond in nadat op 30 november een mix van verschillende bomen de gapende gaten in het lover op gaan vullen.

Door Piet van Kampen

Jan van Duijn, Robert Kruijt en Leo van der Valk zijn de initiatiefnemers van de metamorfose die de Overrijn en de grasstrook langs de Oude Rijn zullen ondergaan. Hoveniersbedrijf Leo van der Valk heeft de klus op zich genomen waarvan de voorbereidingen inmiddels in volle gang zijn. Van der Valk: 'Een paar jaren geleden zijn de eerste besprekingen met de gemeente al gevoerd maar het heeft anderhalf jaar stil gelegen.

De huidige wethouder Rien Nagtegaal heeft echter de draad opgepakt en het laatste zetje gegeven om dit mogelijk te maken. Het wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van een aantal bewoners die een boom hebben gefinancierd, de Vereniging Ondernemers Katwijk aan de Rijn draagt een steentje bij en ook de gemeente levert een financiële bijdrage'.

Wethouder Rien Nagtegaal: 'Het is toch mooi, dit burgerinitiatief. Een mooie invulling van de openbare ruimte en bovendien nuttig in het kader van de klimaatsverandering', sprak hij tevreden terwijl hij tijdens een wandeling langs de Overrijn zich uitvoerig liet voorlichten door Leo van der Valk hoe een en ander er uit zal komen te zien.

'De firma Van der Lubbe uit Lisse heeft een gemend bollenpakket van maar liefst 50.000 stuks samengesteld en als deze zijn uitgebloeid worden deze vervangen door een bloemenweidemengsel zodat het een kleurrijk geheel blijft. Een aantal bomen zal binnen de gemeente worden hergebruikt evenals een aantal stenen', was de toelichting die Van der Valk gaf. Het is een mengeling van belangen voor zowel omwonenden als voor de gemeente die blij is met dit burgerinitiatief. Het onderhoud voor de komende jaren is eveneens in handen van Hoveniersbedrijf Leo van der Valk.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>