Michel van der Bent, Areen van der Plas en Rendi Hartevelt. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Michel van der Bent, Areen van der Plas en Rendi Hartevelt. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Eerste WereldLichtjesDag in Katwijk: herdenking van overleden kinderen

Algemeen

Zaterdag 7 december in aula begraafplaats Duinrust

WereldLichtjesDag is in 1997 ontstaan in Amerika onder de naam World Wide Candle Lighting. Inmiddels worden er wereldwijd, op de tweede zondag van december om 19.00 uur lokale tijd, kaarsen gebrand voor overleden kinderen. Dit jaar doet Katwijk ook mee, alleen niet op zondag. Zaterdag 7 december is iedereen, die een kind heeft verloren, welkom in de aula van de begraafplaats Duinrust te Katwijk.

Door Jess Helling

Ik spreek Rendi Hartevelt over deze bijzondere dag. 'Het is ooit begonnen met Michel van der Bent en Areen van der Plas (beiden werkzaam als uitvaartverzorger) en Mirjam Hazenoot, fotografe bij Stichting Make a Memory.

Van der Bent en Van der Plas zagen in hun dagelijks werk de pijn die het verlies van een kind met zich meebrengt en Mirjam zag in haar fotoreportages dat het ontzettend belangrijk is om de naam van een overleden kindje te noemen én te blijven noemen.' 'Met z'n drieën zijn ze WereldLichtjesDag Katwijk gestart en ik zag een uitnodiging voor deze speciale dag en heb gevraagd of zij nog hulp konden gebruiken. Zo werd langzaam het team van vrijwilligers uitgebreid en doen wij het nu met zijn zevenen', vertelt Hartevelt.

Gedicht en boom planten
Zaterdag 7 december kan men vanaf 18.30 uur de aula op Duinrust binnenlopen. 'Er is eerst rustig de tijd om de naam van het overleden kindje door te geven. Wij willen dit met de grootst mogelijke zorg doen, omdat we niet willen dat de naam verkeerd wordt gespeld. Om 19.00 uur begint de herdenking. Er zal een gedicht worden voorgelezen, kaarsjes worden aangestoken en alle namen worden opgenoemd. Ook wordt er een boom geplant op de begraafplaats, in het gedeelte waar alle kinderen begraven liggen. Na de herdenking is er tijd om iets te drinken en met elkaar te praten.'

Meer in De Katwijksche Post van afgelopen donderdag.

Uit de krant