Afbeelding
Foto: PR

Gemeente Katwijk voor 95 procent Hartveilig

Algemeen

Opnieuw zijn er twee AED's geplaatst en is de gemeente voor 95 procent Hartveilig. Dankzij de inzet van Rijnsburger Piet Heemskerk en de sponsoring van Ondernemers Vereniging de Claver is het mogelijk geweest om twee openbare AED's in gebruik te nemen. 1 AED is geplaatst in entree van de Waterkers en 1 AED aan de buitenzijde van Tuincentrum De Mooij aan de Noordwijkerweg 36 te Rijnsburg. Ondanks de regen en de wind werden de nieuwe AED's wederom door wethouder Corien van Starkenburg, voorzitter van Ondernemersvereniging de Claver, Jantine Star- Heemskerk en de voorzitter van Stichting Katwijk Hartveilig Henk van Elten in gebruik genomen.

Gezien het weer buiten werd er binnen door de heer De Mooij getrakteerd op een heerlijke kop koffie met wat lekkers terwijl de wethouder Corien van Starkenburg in haar woorden refereerde dat het plaatsen van een AED niet alleen een zaak van de gemeente, maar ook een taak is van de samenleving omdat de eerste 6 minuten cruciaal zijn om met een reanimatie te beginnen na een hartstilstand. De wethouder heeft de inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg leren kennen als inwoners die voor veiligheid gaan en samenwerking en die in die richting allemaal een stap vooruit willen zetten. Stichting Katwijk Hartveilig is een goed voorbeeld van hoe je door samenwerking iets groots en moois kan bereiken, zo sprak zij. Ook gaf de wethouder aan dat wij voor een uitdaging staan vanwege de vergrijzing en daarom ook het plaatsen van openbare en voor burgerhulpverleners beschikbare AED's zeer noodzakelijk is.

Piet Heemskerk, die ook aanwezig was is daar mede een voorbeeld van, omdat hij heeft zich jaren hard heeft gemaakt om als bewoner in wooncomplex De Waterkers een openbare Aed geplaatst te krijgen. De Wethouder bedankte tot slot Dhr. Henk Jan de Mooij voor de hartelijke ontvangst en de ondernemersvereniging De Claver voor hun bijdrage en Henk van Elten en Peter Walen namens de Stichting Katwijk Hartveilig om onze gemeente een stap dichterbij te brengen naar 100% Hartveilig

Uiteraard hoop je nooit een AED nodig te hebben maar dat de overlevingskans zeer vergroot wordt is duidelijk. Midden jaren 90 was de overlevingskans 9 procent, inmiddels is dat gestegen naar 25 procent. Mede door de toename van het aantal AED's én gecertificeerde burgerhulpverleners, die in geval van reanimatie middels een alarmering door 112 beschikbaar zijn, blijft dit percentage snel stijgen. Katwijk telt inmiddels 988 vrijwilligers die dag en nacht inzetbaar zijn.

Uit de krant