Bij Katwijk afgezette geheim agenten overleefden Tweede Wereldoorlog niet | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
De cover van het boek over de landingen van geheim agenten. | Foto: pr
De cover van het boek over de landingen van geheim agenten. | Foto: pr (Foto: pr)

Bij Katwijk afgezette geheim agenten overleefden Tweede Wereldoorlog niet

Nieuw boek vader en zoon Harff: 'Contact Holland 1941-1942'

Geheim agenten spreken enorm tot de verbeelding. Het roept associaties op met de bekende Britse agent 007. De werkelijkheid was echter weerbarstig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren het veelal zogenoemde Engelandvaarders, die in Londen geworven werden door de geheime diensten. Na een korte opleiding werden ze als geheim agent terug naar Nederland uitgezonden om militaire informatie te verzamelen.

De korte opleiding, de beperkte middelen en goed werkende Duitse opsporingsdiensten maakte het werk zeer gevaarlijk. Vrijwel alle geheim agenten werden opgepakt en de meeste van hen zouden de oorlog niet overleven.

Dat lot stond ook de vier geheim agenten te wachten, die in de eerste maanden van 1942 werden afgezet in Katwijk. Hoewel de agenten daar veilig met een boot aan land gebracht werden, liepen ze uiteindelijk in de armen van de Duitse bezetter. Ook twee matrozen, die na het afzetten van agenten bij Katwijk niet terug konden komen bij de boot, werden opgepakt. Vader en zoon D. Harff en P. Harff hebben de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan om voor het boek 'Contact Holland 1941-1942'. Het resultaat is een beschrijving over een bijzonder aspect van de Tweede Wereldoorlog.

Het eerste exemplaar van het boek is woensdag door de schrijvers overhandigd aan burgemeester Cornelis Visser.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>