Bert van der Meij met zijn boek bij de KW88 aan de Boulevard.
Bert van der Meij met zijn boek bij de KW88 aan de Boulevard. Foto: Aad van Duijn

Hoe je een bomschuit bouwt: getekend en toegelicht door Bert van der Meij

Algemeen

Katwijk heeft een lange traditie als vissersdorp. Welke Katwijker voorvader voer niet enige jaren op een vissersschip? Eeuwenlang was dat de bomschuit. Wat een bom is en hoe je een bomschuit bouwt, vroeg ook illustrator Bert van der Meij zich af. Nadat hij enige jaren met deze vragen rondliep, besloot hij antwoorden te vinden en het verhaal beeldend te vertellen. Met succes, zoals blijkt uit zijn fraai gemaakte en uiterst informatieve boek, dat komende zaterdag wordt gepresenteerd.


'Het idee om een boek over de bomschuit te maken, heb ik zeker al vijftien jaar. Het bijzondere aan de bom is dat er geen standaard ontwerpen terug te vinden zijn. De kennis van het ontwerp stamt uit overleveringen. 'De bomschuit, een verdwenen scheepstype', het voor ingewijden bekende boek van E.W. Petrejus, geldt als bijbel voor de bomschuit, maar geeft slechts een uitgebreide beschrijving van het ontstaan, het bouwproces en de wijze van vissen. Een bijzonder verslag met heel veel woorden en nagenoeg geen 'plaatjes'. Vandaar mijn behoefte de geschiedenis van de bom te verbeelden in een vooral met tekeningen geïllustreerde gids.'


Het vijftig pagina's tellende boek bomvol illustraties en verklarende teksten wordt komende zaterdag in het Katwijks Museum gepresenteerd. Vanaf dat moment ligt het boek (14,95 euro) , met een oplage van 750 exemplaren een collectors items, in de winkel. Een leuk onderdeel van het boek is de ingestoken bouwplaat voor het bouwen van een bomschuit.


Vandaag in De Katwijksche Post en op allesoverkatwijk.nl alvast een voorproefje.

Afbeelding

Uit de krant