Logo allesoverkatwijk.nl
Rames Bekkenk (130) rijdt aan kop, Johnny Hoogerland (45) en Ronan van Zandbeek (109) volgen. | Foto: Irene v.d. Plas
Rames Bekkenk (130) rijdt aan kop, Johnny Hoogerland (45) en Ronan van Zandbeek (109) volgen. | Foto: Irene v.d. Plas (Foto: )
Sport

Hoogerland glorieuze winnaar Strandrace

Johnny Hoogerland kwam, zag en overwon in Katwijk. De ex-wielerprof won afgelopen zaterdag met overmacht de Katwijk Fietst Strandrace. Hij loste daarmee Jasper Ockeloen af, die de voorgaande twee edities had gewonnen. Ockeloen werd nu vijfde.

De schrik zat er zaterdagmorgen goed in bij de organisatie. Een hoosbui en een windvlaag zorgden ervoor dat de start- en finishplaats in een keer plat ging. Even was er de vrees dat de wedstrijd moest worden afblazen. Er was immers ook onweer op komst. Uiteindelijk begon 20 minuten voor de start de zon te schijnen.
Om half twaalf werden een kleine 400 wedstrijdrijders weggeschoten. Die zorgden voor een imponerend schouwspel. De renners hadden het richting Wassenaar verschrikkelijk zwaar. Er moest soms windkracht 8 worden getrotseerd. Met de wind mee ontwikkelden de rijders snelheden tegen de 50 kilometer.
De omstandigheden zijn in Katwijk traditioneel zwaar. Waar de rijders een week eerder in rechte lijn van Hoek van Holland naar Den Helder raasden, moesten in Katwijk obstakels worden genomen, zoals de Uitwatering, de strandopgangen bij het Wantveld/KRB en de start/finish.

Al snel werd duidelijk dat Johnny Hoogerland bij de beste renners hoorde. Halverwege de koers ontsnapte hij met ploeggenoot Ronan van Zandbeek en Ramses Bekkenk. Jasper Ockeloen probeerde het drietal te achterhalen, maar in zijn eentje kon hij de klus niet klaren. Hoogerland was in de eindsprint niet meer te achterhalen. Bekkenk werd tweede, Van Zandbeek derde.
Hoogland gebruikt het strandrijden voornamelijk om fit te blijven. Twee jaar geleden stopte hij als prof om een bestaan op te bouwen in Oostenrijk. Hij heeft samen met zijn vrouw een hotel. Hij verzorgt onder meer fietsclinics voor zijn klandizie. 'Tussendoor zit ik wel op de fiets hoor'.

In de winter is het hotel gesloten en verblijft hij geregeld in Nederland. 'De kinderen kunnen hun opa en oma zien en ik kan fietsen. Via Ronan van Zandbeek zit ik nu in een ploeg. Dat is hartstikke leuk.' Vorige week reed hij Hoek van Holland – Den Helder en zaterdag dus Katwijk Fietst. Hoogerland: 'Ik zit inmiddels weer in Oostenrijk. Maar ik kom nog terug hoor. Ik wil nog wel een paar wedstrijden rijden. Hoe lang ik dit blijf volhouden? Geen idee, ik ben nu 36, ik zie wel waar het eindigt.'