Haringrock in teken van Katwijkse Ziekte | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Uitreiking symbolische cheque zomerbingo aan Esther van Beelen van Stichting Hartekind. | Foto: pr
Uitreiking symbolische cheque zomerbingo aan Esther van Beelen van Stichting Hartekind. | Foto: pr (Foto: pr)

Haringrock in teken van Katwijkse Ziekte

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor de vrijwilligers van Haringrock, afgelopen zaterdag, heeft organisator Ton Frissen het gerealiseerde totaalbedrag voor het goede doel van afgelopen jaar bekend gemaakt.

De diverse acties van Haringrock bracht maar liefst 12.997,70 euro op voor Stichting Hartekind. Stichting Visserijdagen Katwijk (SVK) voegde daar nog een bedrag van 2.300 euro aan toe vanuit de zomerbingo. Hierdoor kwam het totaalbedrag uit op ruim 13.000 euro.

Na de uitreiking aan vertegenwoordigers van Stichting Hartekind werd het nieuwe goede doel voor komend jaar bekend gemaakt. Deze keer staat Vereniging Katwijkse Ziekte in het middelpunt, waarbij de Dutch CAA Foundation uit Rotterdam zich aansluit.

De officiële benaming van de Katwijkse Ziekte is HCHWA-D. Dit staat voor Hereditary Cerebral Hemorrhage With Amyloidosis – Dutch type.

In het Nederlands vertaald als erfelijke hersenbloedingen met amyloïdose. De ziekte wordt veroorzaakt door een ophoping van een ongewoon eiwit in de bloedvaten van het brein.

HCHWA-D kent een Katwijkse oorsprong en komt voor bij een aantal families in Nederland en, door enkele emigranten van Nederlandse afkomst, in Australië.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>