RVV werd tweede in de driekamp om de beker. | Foto: PR

Bekeravontuur RVV is ten einde na ware volleybalshow

Dat RVV (2e divisie) de strijd aan kon gaan met twee topdivisieteams voor de nationale beker was al iets om naar uit te kijken. Om vervolgens ook een overwinning te boeken was boven alle verwachtingen. RVV eindigde als tweede in de driekamp met één set verschil op de winnaar Volley Tilburg en beleefde een topdag. Inter Rijswijk eindigde met vier punten op een teleurstellende derde plaats.

In de eerste wedstrijd mocht RVV aantreden tegen Volley Tilburg. De volleybalkenners weten dat tijdens het inslaan wordt altijd gekeken naar de spierballen van de tegenstander. Het team uit Tilburg oogde niet lang, maar compenseerde dit ruimschoots enorme sprongkracht en technisch goede aanvallers, maar niet genoeg om de RVV-heren angst aan te jagen. De Tilburgers startten de eerste twee sets stabiel, maar RVV kon steeds terugkomen en blijven aanhaken. Met minimaal verschil werd de eerste set verloren 23-25.

In de tweede set bracht een serie van sprongservices RVV aan het wankelen. Het duurde te lang om door deze rotatie te komen, waardoor het gat geslagen was. Daarna was het scoreverloop stabiel, maar RVV kon het gat niet meer dichten (21-25). In de derde set gaven de Tilburgers het initiatief uit handen. De Katwijkers pakten dit maar al te graag aan en dwong Volley Tilburg tot vele fouten. Tot het einde van de set behield de ploeg scherpte en sloeg de set overtuigend binnen met 25-19. De vierde set was er een om te vergeten. De fouten in het spel van de zuiderlingen werden beperkt en RVV was niet meer bij machte om het sterke spel door te trekken (14-25).

Volley Tilburg speelde vervolgens tegen Inter Rijswijk. De Rijswijkers wonnen deze wedstrijd met 3-2. Met name de fitheid van de Rijswijkse mannen maakte daarin het verschil.

Inmiddels stond RVV weer te trappelen om het veld in te mogen voor de wedstrijd tegen Inter Rijswijk. Met name voor Ken Rovers was dit een speciale ontmoeting. Hij keerde afgelopen zomer van Rijswijk terug naar zijn 'eigen cluppie' RVV. Inter Rijswijk begon sterk en legde RVV direct haar wil op. De Katwijkers toonden keer op keer de veerkracht om zich terug te knokken en om vervolgens in de eindfase zelfs door te kunnen drukken. Met name middenaanvaller Thijmen Heemskerk sloeg in die slotfase vele belangrijke punten binnen. De uiteindelijke setstand werd pas bepaald bij het binnen slaan van het 30ste punt en dat was nog maar het begin van deze zenuwslopende wedstrijd.
In de tweede set leek er voor Inter Rijswijk geen vuiltje aan de lucht. Een groot gat en die set zou makkelijk binnen geslagen worden, totdat Ken Rovers de bal oppakte om te gaan serveren. Keer op keer sloeg hij met zijn machtige sprongservice een ace en dreef de passers van Inter Rijswijk tot wanhoop. Het gat werd gedicht en RVV was weer in de race voor de setwinst. De twee ploegen haalde alles uit de kast en dit keer was pas het 38ste punt voldoende voor setwinst. RVV was – net als het publiek – door het dolle heen, maar er was een derde set nodig voor de winst. Inter Rijswijk 'killde' deze hoop in de derde set (16-25). RVV kon het niveau niet meer bijbenen en oogde vermoeid. Alle signalen wezen erop dat dit een vijfsetter zou gaan worden. Met drie setpunten (21-24) op zak kon Inter de vierde set binnenslaan. Maar RVV-aanvoerder Bas van der Tang dacht daar anders over. De passers van de Rijswijkers ketsten tot twee keer toe de lastige service van Van der Tang en RVV zette Rijswijk nog meer onder druk. Zoveel zelfs dat het leidde tot het eerste wedstrijdpunt, maar dat werd niet verzilverd. Pas bij het derde wedstrijdpunt was het raak en de zaal was een explosie van vreugde en ongeloof.

Terugkijkend was het een fantastische ervaring en kan de groep trots zijn, maar het smaakt naar meer. Deze week staan de trainingen weer in het teken van de voorbereiding op de uitwedstrijd tegen Punch, komende zaterdag 2 november in het TU-sportcentrum in Delft.