Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

Sociale flats tegen de vlakte, voorlopig geen nieuwbouw

Algemeen

De flats aan de Boerslaan en de Helmbergweg met 81 sociale huurwoningen van Woningcorporatie Dunavie in de wijk Hoornes Noord-Oost worden volgende maand gesloopt. De eerste werkzaamheden zijn inmiddels gestart. Deuren, hekwerken en ander nog bruikbaar materiaal worden verwijderd en hergebruikt in andere bouwprojecten in Nederland. Volgende maand wordt korte metten gemaakt met beide gebouwen, die dan nog voor de kerst weg zijn.

Er wordt daarna niet direct begonnen met nieuwbouw. Dunavie is daarover nog in gesprek met de gemeente. 'Flatje slopen, flatje bouwen' is niet meer aan de orde. In gesprek met de gemeente worden het aantal en type woningen, parkeren, groenvoorziening, blokopbouw, duurzaamheid en omliggende woningen meegenomen. Tot die onderhandelingen klaar en de plannen gemaakt zijn, gaat er niets gebeuren op de bouwlocatie. Dunavie verwacht dat het mogelijk nog wel twee jaar duurt, voordat er met nieuwbouw wordt begonnen. Met omwonenden is de woningcorporatie in overleg over tijdelijk gebruik van de locatie.

De bewoners van beide flatgebouwen zijn tussen januari 2018 tot afgelopen juni verhuisd naar een andere bestaande woning of nieuwbouwwoning. 32 bewoners hebben gekozen voor een nieuw appartement aan de Hoorneslaan, die vorig jaar zijn opgeleverd.

De aannemer begint volgende maand met het grove werk. Dan gaat eerst het woonblok aan de Helmbergweg tegen de vlakte en daarna het lange woonblok Boerslaan. Met de sloop van de flats worden maar liefst 81 sociale huurwoningen aan de toch al krappe Katwijkse woningmarkt onttrokken, terwijl de bouwlocatie twee jaar onbenut blijft.

'Het was zeker logischer geweest om eerst met een nieuwbouwplan te komen, voordat er gesloopt wordt', reageert een woordvoerder van de wooncorporatie. 'We hebben er serieus naar gekeken om de gebouwen voorlopig te laten staan en woningen te verhuren, maar er waren beslissingen genomen, die niet meer teruggedraaid konden worden.'

Dat de herbouwplannen niet al klaarliggen, komt door nieuwe inzichten voor die locatie en buurt. 'We gingen er tot voor kort vanuit dat verdichting hier niet wenselijk was. Daar wordt nu anders over gedacht.'

Uit de krant