Afbeelding

Katwijk combineert regenboogvlag met regenboogontbijt

Algemeen

Zo'n 40 mensen hebben vrijdagochtend na het hijsen van de regenboogvlag ontbeten in het Katwijkse gemeentehuis. Op uitnodiging van wethouder Corien van Starkenburg waren LHBTI+ Katwijkers, raadsleden en anderen uitgenodigd om in gesprek te gaan over de acceptatie van 'niet-hetero's' binnen Katwijk. Ook werd daarvoor de regenboogvlag gehesen op het gemeentehuis. Voor het eerst. Wethouder van Starkenburg geeft met het hijsen van de vlag gevolg aan een motie van de gemeenteraad. De wethouder ging nog een stap verder, en organiseerde een ontbijt.

Door: Marc Wonnink.

In een groot deel van het land hijsen gemeenten op Coming Out Day, een dag waarop anders geaarden 'uit de kast' kunnen komen, de regenboogvlag. De vlag is symbool voor de LHBTI+-gemeenschap. Dat Katwijk mede door de christelijke grondslag daar in eerste instantie terughoudend op reageerde is niet verwonderlijk. Toch lijkt er iets te veranderen in het dorp. Was het in 2015 de politieke partij Hart voor Katwijk die met een motie het voor elkaar kreeg de vlag in een mast tegenover het gemeentehuis te hijsen, mocht dit jaar voor het eerst de vlag in de mast op het gazon van het gemeentehuis. Anita van Ginkel van Hart voor Katwijk: 'Het was in 2015 een van de eerste moties van Gijsbert Schrijvers, die werd alleen door de oppositie gesteund. Het jaar daarop hebben we weer een motie ingediend, en nu dit. Het is prachtig zoveel mensen. Zolang het nog belangrijk is, moeten we die vlag blijven hijsen. Zeker op het gemeentehuis.'

Om 08.30 uur hesen wethouder Van Starkenburg en vertegenwoordigers van het COC, Kattuk.nl en PodKat de vlag. 'Het is vandaag een dag die niet alleen bedoeld is om het voor de LHBTI'ers makkelijker te maken om uit de kast te komen, maar vooral ook een dag om te laten zien en te vieren wie je bent. We staan vandaag zij aan zij om de regenboogvlag te hijsen,' sprak wethouder Van Starkenburg kort voor het hijsen van de vlag. 'Het zou niet uit moeten maken welke geaardheid je hebt om geaccepteerd te worden. Dat is nog wel een punt dat we met elkaar kunnen bereiken in onze samenleving.' Niet iedereen is het met de wethouder eens. Kort na het hijsen kwam vanaf de straat tegengeluid. Een wat oudere meneer protesteerde tegen het hijsen van de vlag en ging in discussie met de aanwezigen. Wethouder Rien Nagtegaal, ook aanwezig, heeft de man uitgenodigd voor een gesprek. Of de man daar op in gaat is niet duidelijk.

Tijdens het ontbijt konden aanwezigen ervaringen wisselen over de acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap in Katwijk. Voor wethouder Van Starkenburg was het vooral luisteren waar de LHBTI'ers tegenaan lopen. De wethouder wil met deze ideeën aan de slag om Katwijk inclusiever te maken.

Uit de krant