Jeanette en Alexandra zijn klaar voor de start.
Jeanette en Alexandra zijn klaar voor de start. Foto: Piet van Kampen

Mountainbiken in Tanzania

Algemeen

Opbrengst is voor Amref Flying Doctors

Alexandra Grimbergen en Jeanette van der Meij zijn twee vriendinnen uit Valkenburg die op 5 oktober hun gezin voor een week achter zich laten en een grote uitdaging aan gaan.

Het tweetal gaat een week lang op de pedalen van hun mountainbike om voor het goede doel te fietsen. Rondom de berg de Kilimanjaro in Tanzania leggen zij ruim 400 kilometer af ten behoeve van Amref Flying Doctors.

Hoe kwamen de beide dames op het idee om dit avontuur aan te gaan? Alexandra: 'Collega's van mijn man hadden dit vorig jaar gedaan en vroegen of dat ook iets voor mij zou zijn. Zij hebben mij er warm voor gemaakt en ik ben er op in gegaan. Ik heb het met Jeanette besproken en die had er ook oren naar', licht zij de aanleiding voor deze dappere onderneming toe. Het zullen bepaald geen geplaveide wegen zijn waarover zijn hun kilometers gaan afleggen. Ook zullen de Valkenburgse pedaalridders vele kilometers moeten klimmen. Er werd vanaf het voorjaar getraind en wekelijks gingen de pedalen vele uren rond. Ook tijdens de vakantie in Frankrijk werd de conditie op peil gehouden. De dames zijn er klaar voor. Wetende dat hen een zware week wacht en zij niet in een hotel maar gewoon in een tent de nacht moeten doorbrengen.

Aan hun deelname werd wel een voorwaarde verbonden en dat was dat elk van hen minimaal 5000 euro aan sponsoring zou werven. Ook een uitdaging die als eerste hobbel glansrijk werd genomen. Er werden een high-tea en wijnproeverij georganiseerd, leerlingen van christelijke basisschool De Burcht hielden een sponsorloop en tijdens de Paardenmarkt werd de collectebus gehanteerd. Vanuit ondernemers werden diverse activiteiten gesponsord en ook familie en vrienden doneerden. 'Hun basisbedrag zit in de knip maar er kan nog meer', glimlachen de dames hoopvol. Doneren kan via www.africaclassic.nl/team-ja-frika. Stiekem hoopt het tweetal dat zij op deze wijze het streefbedrag van vijftienduizend euro zullen bereiken. Zaterdag 5 oktober stappen ze, samen met 80 landgenoten, in het vliegtuig om de strijd aan te gaan. Vliegen naar het land waar de Flying Doctors actief zijn en hun strijd voeren tegen ziekte en voor genezing en het redden van levens in de Derde Wereld.

Door Piet van Kampen

Uit de krant