Logo allesoverkatwijk.nl
Abdul Amir Tajran en Meliha Solimeri zijn 60 jaar getrouwd. | Foto: Piet van Kampen
Abdul Amir Tajran en Meliha Solimeri zijn 60 jaar getrouwd. | Foto: Piet van Kampen (Foto: )

Echtpaar Tajran viert 60-jarig huwelijksjubileum in Katwijk

Op 11 september 1959 stapten Abdul Amir Tajran en Meliha Solimeri in hun geboorteland Irak in het huwelijksbootje. Op dat moment had het paar nooit kunnen vermoeden dat zij zestig jaar later op bescheiden wijze in familiekring in Katwijk deze dag zouden herdenken.

Door: Piet van Kampen.

Hoe wreed is het om tijdens de oorlog die er in 1994 in tijdens het bewind van Sadam Hoessein woedde uit je vaderland verdreven te worden en vrouw en kinderen achterlatend? Het overkwam Abdul Amir die in Irak een goed lopend restaurant had. Omdat hun dochter Azhar al in Nederland woonde en haar man hier een taxibedrijf had was vluchten aar Nederland de optie. Abdul werd opgevangen in een asielzoekerscentrum in Leidschendam.

Een jaar later kwam zijn echtgenote over en zij kregen via bemiddeling van het AZC een woning in de Mgr. Bekkersstraat. Daar brengen zij op sobere wijze hun oude dag door. Liever had Abdul hier nog als kok gewerkt maar het is hem helaas niet gelukt. In hun geboorteland werd het paar de ouders van 7 kinderen waarvan de oudste zoon Riad helaas niet meer in hun midden is. Hij is sinds de oorlog in Irak vermist en de angst dat hij gestorven is overheerst. 'Ik hoop nog steeds dat hij een keer hier aan de deur klopt', vertelt Meliha met verdriet in haar ogen.

Een van de 9 kleinkinderen, Nazdaar is hier opgegroeid en spreekt vloeiend Nederlands. Zij vertelt dat opa en oma ondanks het noodgedwongen vertrek uit Irak en het vermissen van hun zoon toch ook mooie hoogtepunten kennen. 'De geboorte van de kinderen en kleinkinderen die nu allemaal bloemetjes voor hun zijn'.

Inmiddels is het echtpaar enigszins hier gewend. Ze zijn blij hier te zijn en weer een nationaliteit hebben. Blij met goede buren. Blij dat zij ook naar Canada op familiebezoek kunnen en naar een tante in Katwijk aan Zee. Trots op de brief die zij voor hun diamanten huwelijk namens koning Willem Alexander mochten ontvangen. Tijdens de Najaarsfeesten genoten zij ook van de drukte op de Commandeurslaan waar hun kleindochter spullen aan de man bracht. Ook het centrum in Katwijk aan Zee werd regelmatig bezocht. Ondanks alle misère in hun leven steunen zij elkaar door dik en dun. Nog steeds verliefd? Een luid en duidelijk JA van beiden bevestigt dit.