Logo allesoverkatwijk.nl
Marco van den Bosch zet palingen uit in de Oude Rijn. | Foto: Piet van Kampen
Marco van den Bosch zet palingen uit in de Oude Rijn. | Foto: Piet van Kampen (Foto: )

Tienduizend jonge palingen uitgezet in de Oude Rijn

Marco van den Bosch opende vorige week vrijdag naast Coop supermarkt in de Rijnstraat zijn eigen winkel. Ter gelegenheid hiervan had hij een ludieke actie bedacht en liet vanuit de palingkwekerij eigen gekweekte 10.000 jonge palingen aanvoeren. Onder toeziend en waarderend oog van enkele tientallen belangstellenden zette hij ze voorzichtig uit in de Oude Rijn bij De Roskam.

Door Piet van Kampen

Rijnsburger Van den Bosch is een jonge ondernemer die nu voor het eerst ook een eigen verkooppunt heeft. Ervaring met zelf paling kweken en roken heeft hij al vanaf zijn zestiende en is helemaal met het vak verweven. Acht jaar lang werkte hij bij een bedrijf en vijf jaar geleden begon hij voor zich zelf. Van den Bosch levert zijn producten aan restaurants en supermarkten met name in Noord Brabant en Zuid-Holland. Ook in onze regio en daar is hij bij de consumenten bekend van geworden. Eén van de eerste klanten: 'Leuk dat hij nu hier is gekomen. Ik kende zijn kwaliteit al en die is super. Nu ook lekker dicht bij huis te koop' sprak de viskenner voldaan.

Naast de gerookte paling liggen ook de gerookte zalm, gerookte makreel en huisgemaakte salades in de vitrine uitdagend voor de liefhebbers uitgestald. Bij Boschypaling is uitsluitend zelf gekweekte paling te koop. De eigenaar licht het toe. 'Bij zelfgekweekte paling is er altijd een constante kwaliteit en met paling uit de natuur kan dat nog wel eens wisselen'. Waarom die stunt? 'Ik wil iets terug doen voor de natuur en zo kunnen de palingen weer voor het nageslacht zorgen'.

Zelfgekweekt
Van den Bosch kweekt de paling momenteel in Helmond maar opent liefst zo snel mogelijk een eigen complex waar hij kan kweken, roken en verkopen. Plannen om dit in Oegstgeest naast de A44 te doen liggen klaar maar er loopt nog een bezwaarschrift waarover de Raad van State moet beslissen. Hij hoop van harte dat het positief voor hem uitpakt.