Logo allesoverkatwijk.nl
Leontine van der Klugt is de winnares van de Baalbergen Aanmoedigingsprijs 2019. | Foto: Teuntje vanDelft
Leontine van der Klugt is de winnares van de Baalbergen Aanmoedigingsprijs 2019. | Foto: Teuntje vanDelft (Foto: )

Leontine van der Klugt wint Baalbergen Aanmoedigingsprijs

Leontine van der Klugt heeft zaterdagmiddag uit handen van de vorige winnares Lisette Hogewoning en Andries Baalbergen de Baalbergen Aanmoedigingsprijs ontvangen. Ze won deze prijs met haar inzending acryl op perspex.

Het was een spannende strijd tussen de vier genomineerde exposanten Cynthia van der Brugge, Dick Zuydwijk, Marjolein Bresser en Leontine van de Klugt. Door haar onderscheidende kunstbeoefening, verrassende kunstwerken en eenheid van werken sleepte Leontine de eerste prijs in de wacht.

Kleur
De jury prees haar knappe techniek. Schilderen op perspex vereist een eigen techniek en creativiteit. Het is immers schilderen in omgekeerde volgorde. Daarnaast roemde de jury haar kleurgebruik en de variatie die zij in haar boodschap legt. Leontine heeft een oorkonde en een geldbedrag gewonnen en mag met eigen werk een complete expositie samenstellen.

Leontine van der Klugt is een geboren en getogen Noordwijkerhoutse die vanaf haar vroegste herinnering met kleur bezig was. Die ontstond al toen ze met haar vader de kleurige bloemen afleverde bij de oude veiling Flora. Het kleuren met vormen en kleurencombinaties.

Een artistieke opleiding als bloemist lag dan ook voor de hand, maar haar interesse voor kunst bleef. In 2013 koos zij uiteindelijk voor de Kunstacademie. 'het liefst wil ik nieuwsgierigheid opwekken met mijn werk of verwondering. Maar mijn belangrijkste doel is de kijker een goed gevoel geven. Ik geniet ervan als de mensen er blij naar kijken.' Leontine toont negen verrassende werken met een knipoog naar diverse plaatsen in de omgeving.

Starters
Sinds 1971 organiseert Baalbergen exposities in haar pand aan de Ambachtsweg in Katwijk. Inmiddels hebben meer dan 250 kunstenaars daar hun werk kunnen tentoonstellen. Vaak ging het om ervaren (semi-)professionele kunstenaars die hun strepen al verdiend hebben. Het blijft echter belangrijk om ook getalenteerde, startende kunstenaars een podium te bieden voor hun werk. Daarom heeft Baalbergen Katwijk in 2017 de Baalbergen Aanmoedigingsprijs voor startende kunstenaars ingesteld. Deze prijs is in 2017 gewonnen door Lisette Hogewoning die deze zomer met haar weergave van Rembrandt heeft geëxposeerd in het Rijksmuseum in Amsterdam. In 2018 won Ramona Hielckert de Aanmoedigingsprijs. Ook zij exposeerde daarna op verschillende locaties.

De expositie van de gezamenlijke kunstenaars is te zien tot woensdag 2 oktober in Woonwinkel Baalbergen aan de Ambachtsweg in Katwijk. Toegang is gratis.

Wat vindt u?

Mondkapjes moeten worden verplichtReageren!