Logo allesoverkatwijk.nl
Janneke heeft grote liefde voor paarden én de Valkenburgse Mart.
Janneke heeft grote liefde voor paarden én de Valkenburgse Mart. (Foto: pr)

Het hart van Janneke Russchenberg gaat sneller kloppen.......

'Ik leef helemaal naar de Mart toe'

Zij zijn onafscheidelijk, Janneke Russchenberg en het paard. De edele viervoeter waar zij van jongs af aan al aan is verknocht. Geen wonder, als dochter van Katwijker Leen Guijt, voor velen nog bekend van de koetsjes van weleer, is het als het ware met de paplepel ingegoten. Nu leeft zij helemaal naar de 1074 editie van deze traditie toe.

De Katwijkse Janneke was pas 7 jaar toen zij voor het eerst het paard besteeg. Nu woont zij in Valkenburg en is sinds 7 jaar lid van het Paardenmarktcomité. 'Een zeer gezellig clubje', heeft zij inmiddels ervaren. Janneke: 'In het voorjaar beginnen wij al met vergaderen en de eerste voorbereidingen'.

Liefde voor paarden

Dat zij er min of meer is in gerold ligt voor de hand. Een vrouw die de liefde voor het paard in zich heeft en niet te beroerd is om zaakjes te regelen zegt: 'Het past precies bij mij'. Als lid van het comité was zij nauw betrokken bij het regelen dat de Paardenmarkt een traditioneel erfgoed is geworden. Ook regelt zij samen met een paar collega's de komst van de paarden die van her en der uit den lande naar Valkenburg komen. 'Om 5 uur ben ik er al bij als de eerste paarden aankomen. Zij worden goed verzorgd, al denken sommige daar wel eens verschillend over. Dat die beesten soms in de regen en soms in de zon staan. Vergeet echter niet dat de paarden vaak veel langer, onder dezelfde omstandigheden, veel langer in de wei staan. Bij ons worden de paarden goed verzorgd en krijgen ze op tijd hun water. Niemand hoeft zich daarom te bekommeren. De paarden staan bij ons bovenaan', benadrukt zij. 'Zij zijn belangrijk en daar hechten wij enorm veel waarde aan. Het heeft niets met dierenleed te maken.'

Handel

Ook Janneke beseft dat de handel in paarden steeds minder is geworden. Zelf kocht zij er twee jaar geleden nog een, maar de Mart zelf is geleidelijk aan meer tot een traditie met een feestelijk tintje geworden, dan een plek waar nog handjeklap wordt gedaan.

Het blijft echter een feest waar elke Valkenburger naar toe leeft zoals Janneke. 'Die Mart kan niet snel genoeg komen'….

Niet alleen voor haar, want in menige straat hangen de paardenkoppen al aan de voorpui. Het dorp is er klaar voor. Om het feest van Neerlands oudste paardenmarkt met elkaar te vieren.

Door Piet van Kampen