Afbeelding
Foto: C. van der Spijk

Afvalchallenge in Frederiksoord

Algemeen

Als je goed sorteert, houd je nog maar weinig restafval over

Bijna een maand geleden startten de afvalchallenges. Met 5 verschillende challenges probeert de gemeente samen met inwoners uit hoe er meer grondstoffen uit het restafval gehaald kunnen worden.

In Rijnsburg wordt er in een aantal straten rond de Floralaan in Frederiksoord geëxperimenteerd. De restafvalcontainers zijn daar omgebouwd tot pmd-container (plastic, metaal en drinkpakken) en er zijn nog maar 2 restafvalcontainers in deze testwijk. Als je goed sorteert, houd je nog maar weinig restafval over. De meeste mensen hebben veel pmd en dat kun je dan veel dichter bij huis kwijt.

Het idee, ontstaan tijdens de wijkbezoeken in januari jl., moet het voor inwoners makkelijker maken om huisvuil te sorteren. Toch waren niet alle inwoners blij met de verandering. Er kwamen veel boze reacties via Facebook en de telefoon. En ook in de wijk zelf waren er vormen van protest. De stickers werden van de containers afgetrokken en zeker in de eerste week werd er alleen maar restafval in de pmd-containers gegooid. Gelukkig zijn er ook inwoners die wel het belang inzien van deze test en die snappen waarom het nodig is om meer afval te sorteren. Zij hielpen de gemeente met het opnieuw opplakken van de stickers en denken mee hoe het beter kan.

Het heeft mij nu al iets opgeleverd

Ook Tilly Porschen en haar man uit Frederiksoord zijn positief. "Het heeft ons nu al iets opgeleverd. Wij vinden het al een stuk makkelijker dat we het pmd veel dichter bij huis kwijt kunnen. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat wij het gft nu scheiden van het restafval. Eerder deden we dat eigenlijk niet. Als je gft wat langer bewaard, gaat het stinken. Maar nu we het pmd regelmatiger wegbrengen naar de container, zijn we ook het gft gaan scheiden (zie foto). Dit brengen we ongeveer drie keer per week weg en dan is het echt goed te doen! Papier en flessen hielden we altijd al apart van het restafval. Maar nu we het pmd zo dichtbij kwijt kunnen en het gft zijn gaan scheiden, hoeven we nog maar 1 keer per week naar de restafvalcontainer te lopen. Wat ons betreft blijft de opstelling zo, ook na de proefperiode. Het is echt een stuk makkelijker!"

Proefperiode

Naast de proef in Rijnsburg worden er nog 4 andere proeven gedaan. In 't Duyfrak en in Rijnsoever hebben inwoners een container gekregen voor het pmd die tweewekelijks opgehaald wordt, in de dinsdagwijk wordt deze zomer iedere week het gft opgehaald en in de Zanderij zijn verzamelcontainers neergezet voor groente- en fruitresten. De proeven in de diverse wijken zijn eind september afgelopen. Dan wordt alles weer zoals het was voor de proefperiode. Met deze proeven wil de gemeente cijfers en ervaringen verzamelen over andere vormen van inzamelen.

Sorteren van afval moet beter

In de illustratie van de restcontainer is de inhoud te zien vóór de proef. Maar liefst 34% bestaat uit gft afval. En dat terwijl die container er naast staat……

Het sorteren van afval moet beter. Het percentage grondstoffen dat nu nog in het restafval zit is te hoog en het kost de gemeente veel geld om dat te laten verbranden. Samen met de gemeenteraad zal er gekeken gaan worden op welke manier dat kan.

Wat Tilly betreft is de proef in Frederiksoord al geslaagd. "Wij hebben het enorm getroffen met onze ondergrondse containers en die zou ik dan ook graag willen houden. En mijn plastic kan ik nu ook nog eens veel dichterbij huis kwijt. Ik heb nog niet een keer meegemaakt dat de container vol is. Wat mij betreft blijft het ook na de proef zo."

Voor de challenges wordt een digitale nieuwsbrief uitgegeven. Deze nieuwsbrief bevat informatie over de challenges en tips. Vindt u het leuk om op de hoogte te blijven? Abonneer u dan op de nieuwsbrief via www.katwijk.nl/sorteren.

Afbeelding

Uit de krant