Docent Wellantcollege neemt afscheid | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Kees Heemskerk in 'zijn' kas. Tijdens het afscheid heeft de kas zijn naam gekregen.
Kees Heemskerk in 'zijn' kas. Tijdens het afscheid heeft de kas zijn naam gekregen. (Foto: Piet van Kampen)

Docent Wellantcollege neemt afscheid

Voor Kees Heemskerk is het mooi geweest

Vorige week vrijdag sloot Kees Heemskerk (65) voor het laatst de deur van de kas achter het Wellantcollege achter zich. Na een druk bezocht afscheidsfeest op z'n 'eigen stekkie' sluit hij een arbeidzame periode af. De kas waarin Kees vaak heeft gewerkt heeft tijdens deze bijeenkomst een naam gekregen: de K.Heemskerk Kas.

'Het is mooi geweest en ik heb het naar mijn zin gehad', zegt hij met een toon die aangeeft dat het inderdaad een aantal mooie jaren waren maar dat ook daar een einde aan is gekomen.

Veel Rijnsburgers kennen Kees, ook veel oud-leerlingen die hij nog regelmatig tegen komt. Gekscherend over een aantal van hen: 'Het waren soms wel eens lastige leerlingen maar het zijn toch echte mensen geworden'. Zelf was Kees in zijn jonge jaren ook leerling aan wat toen nog de Christelijke Tuinbouwschool was, en later het Groencollege werd, en nu bekend staat als het Wellantcollege.

Het leven van Kees stond in het teken van groen. Hij heeft de Middelbare Tuinbouwschool in Aalsmeer doorlopen, en werkte daarna 12 jaar bij kwekerij Van Egmond. Via een advertentie kwam hij als docent in dienst bij de werkgever waar hij na 35 jaar nu afscheid van heeft genomen. 'Ik beschouwde het bedrijf van de school als mijn eigen bedrijf. De eerste 25 jaren was het 7 dagen per week planten verzorgen, luchten en paraat zijn al 's nachts het alarm afging', blikt hij met zekere trots en voldoening terug.

Planten en dieren

Naast zijn job in de kas van de school, wat in de loop der jaren zijn tweede huis was geworden, had Kees nog een eigen kwekerij als bijverdienste. Hij hield van zijn leerlingen, van de planten en de dieren en gaf ook les in de Dierenweide: huisdierverzorging. 'Je krijgt er ook veel liefde voor terug en ik ga het werk zeker missen', weet hij op voorhand al. Omdat de inmiddels vertrokken docent 'er zo maar was in gerold' moest hij op z'n 50e nog een HBO opleiding doen. 'Naast mijn baan moest ik veel huiswerk maken. Het waren echt 4 tropenjaren en ik ben er trots op dat ik het gehaald heb', lacht hij bescheiden.

En wat nu? Eerder gaf Kees aan dat hij de school, de leerlingen, het werk en vooral zijn collega's zal gaan missen. Maar vervelen zal hij zich zeker niet. Oppassen bij en genieten van de kleinkinderen. Daar is nu alle tijd voor na zijn arbeidzame leven. Wandelen en fietsen zullen hem fit houden en de liefde voor de tuin zal blijven bloeien. 'Ook de tuin van mijn zoon', weet hij nu al. Bij thuiswedstrijden van Rijnsburgse Boys is hij op sportpark Middelmors te vinden. Zijn thuiswedstrijden op het Wellantcollege zitten er nu op. Wedstrijden die hij met passie en plezier speelde. 'Op een hele leuke school', benadrukt hij tot slot.

Door Piet van Kampen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>