Proef betere afvalscheiding gestart | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Mevrouw Van den Oever neemt de container van wethouder Corien van Starkenburg in ontvangst.
Mevrouw Van den Oever neemt de container van wethouder Corien van Starkenburg in ontvangst. (Foto: Piet van Kampen)

Proef betere afvalscheiding gestart

Serieuze uitdaging voor gemeente en inwoners

Beter afval scheiden is een must. Door bewust en selectief bij het scheiden van het huishoudelijk afval te werk te gaan snijdt het mes aan twee kanten.

Prioriteit numero uno is ons aller milieu. Bij het goed scheiden van het afval stijgen de kosten in de toekomst minder snel. Kosten die elke burger op z'n bordje krijgt.

Bij wijze van proef heeft de gemeente drie wijken aangewezen, waar verschillende proeven worden gehouden. Na tussentijdse metingen zal er na drie maanden een eindrapportage worden gemaakt voor verdere stappen. De sorteerproeven worden gehouden in de volgende wijken: 't Duyfrak in Valkenburg, de straten aan de Golfstroom in Rijnsoever, waar bewoners tijdelijk een aparte container voor plastic, blikjes en drinkpakken krijgen. In de Zanderij worden in diverse straten verzamelcontainers geplaatst voor het keukenafval. Tuinafval blijft door bewoners in de eigen groene container worden gedaan. 'Keukenafval gaat met de warmte sneller stinken dan tuinafval', aldus wethouder Corien van Starkenburg.

De wethouder gaf afgelopen dinsdagmiddag zelf het symbolische startschot in 't Duyfrak, waar zij een container overhandigde aan bewoonster Ivonne van den Oever. Deze was heel positief over de actie. Zij was al milieubewust bezig door het gescheiden afval naar het milieuparkje op het Duyfrakplein te brengen. 'Maar een bak bij huis is ideaal', vindt ze. 'Is de bak groot genoeg voor twee weken?' vroeg de wethouder. Ze knikte positief. Er waren veel positieve reacties, hebben de medewerkers van de gemeente ervaren bij het plaatsen van de containers, maar er waren ook enkele weigeraars met ieder hun eigen reden. 'Wij leggen het de mensen niet op', benadrukte de wethouder. Een van de medewerkers merkte op, dat het bij de industrie begint om minder plastic te produceren.

De derde wijk waar een proef met gescheiden plastic, blikjes en drinkpakken wordt gehouden is in Frederiksoord rond de Floralaan in Rijnsburg. Alle betrokken bewoners hebben een informatiefolder thuis gekregen.

Druk van bovenaf

In 2050 moet al het afval 100% gescheiden zijn is de opdracht van het Rijk. De doelstelling van de gemeente is om in 2023 de 80% te bereiken. Vanaf de huidige 49 procent is dit nog een zeer stevige opdracht.

Van Starkenburg: 'In 2019 moeten wij 400.000 euro meer voor de verbranding van het restafval gaan betalen. De verbrandingsbelasting is van 13 naar 33 procent per ton restafval omhoog gegaan. In de toekomst verwacht ik nog meer kostenstijging als het afval niet beter gescheiden gaat worden.'

Een duidelijke boodschap dus. Ook de milieubewuste burger moet meer gaan betalen, zeker als de gemakzuchtige medeburger het niet zo nauw neemt met het scheiden van het afval. De knop moet echt om bij hen. Liever vandaag dan morgen.

Door Piet van Kampen

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>