Bieb Hoornes is voorloper als Informatiepunt Digitale Overheid | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Bieb Hoornes is voorloper als Informatiepunt Digitale Overheid

Gelijktijdig met de bibliotheken in Leeuwarden en Venlo werd maandag in de bibliotheek aan de Hoorneslaan het Informatiepunt Digitale Overheid geopend. Er was een live beeldverbinding met deze biebs. Waarom juist deze 3 gekozen? Omdat het koplopers en voorlopers in ontwikkelingen zijn.

Door Piet van Kampen

In ons land zijn er ongeveer 4 miljoen mensen die problemen hebben met het via internet communiceren en handelingen te doen. 'Over 2 jaar moeten alle bibliotheken in Nederland een DigiD informatiepunt hebben' weet directeur van de Katwijkse bibliotheek Jan Klerk te melden.

Met DigiD kan er met veel overheidsinstanties worden gecommuniceerd, informatie ingewonnen en bijvoorbeeld ook verkeersboetes worden betaald. Andere overheidsinstellingen waarmee digitaal contact kan worden gemaakt zij o.a. de belastingdienst, zaken over AOW, Werk & Uitkering, inburgering, het rijbewijs, zorg en studiefinanciering.

Er zullen geleidelijk aan nog meer instanties en instellingen volgen die digitaal kunnen worden benaderd. In een filmpje werd duidelijk dat de medewerkers van de Bieb er weer een taak bij hebben. Door middels van een tussentijdse scholing zijn zij er op voorbereid. Mochten zij in eerste instantie de vragen van de bezoeker niet kunnen beantwoorden kunnen zij hem of haar nog altijd attenderen op het spreekuur waar een specialist hen bij kan staan. In zeer speciale gevallen wordt er verwezen naar betrokken instanties.

Alle hulp in de bibliotheek is gratis. 'Drempels moeten worden weggenomen en wij moeten ons inzetten voor de samenleving. We moeten dit verder uitbouwen met meer locaties in de gemeente' stelde wethouder Adger van Helden die de opening van het infopunt verrichtte.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>