Rijn Park Meet Up: 'Missie is om Kwakelwei groen te houden' | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Rijn Park Meet Up: 'Missie is om Kwakelwei groen te houden'

'Het is vijf voor twaalf om stelling te nemen tegen de op handen zijnde bebouwing van de Kwakelwei. Achter de schermen wordt al heel lang gepraat over de toekomst van dit unieke stukje groen in Katwijk aan den Rijn.' Dat zegt Stichting Vrienden van het Rijn Park, die deze discussie nadrukkelijk in de openbaarheid wil brengen. Daarom wordt op maandag 8 juli vanaf 19.30 uur openheid van zaken gegeven aan iedereen die geïnteresseerd is in hun missie.

'Onze missie is om de Kwakelwei groen te houden, het historische Heerenschoolbos te behoeden voor verdere aftakeling en deze twee gebieden in de toekomst samen te voegen tot één park', maar secretaris Dik de Mooij van de stichting duidelijk. 'Iedereen is daarom van harte uitgenodigd om onze Meet Up te bezoeken in de Roskam in Katwijk aan den Rijn en kennis te maken met de Vrienden van het Rijn Park.'

Groen en gezondheid
Gastspreker Dr. Jolanda Maas geeft een inleiding onder de titel: Vitamine G, het belang van groen voor onze gezondheid. Zij is gedragswetenschapper en werkt als senior onderzoeker aan de sectie Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze verricht onderzoek naar de helende werking van natuur voor een verscheidenheid aan doelgroepen. In haar lezing zal ze onder andere antwoord geven op vragen als ' Hoe belangrijk is groen voor de gezondheid van mensen?' en 'Op welke manieren kan een groene omgeving bijdragen aan de gezondheid van mensen'.

Tot slot gaat ze in op de vraag hoe we het groen dat er is nu het beste kunnen inzetten ten behoeve van de gezondheid van mensen. Deze vragen beantwoordt Maas aan de hand van onderzoeken die ze heeft uitgevoerd naar de helende werking van groen in woon-, studie- en zorgomgevingen.

Achterkamertjespolitiek
Na de pauze vertellen vrijwilligers van Stichting Vrienden van het Rijn Park over hun ervaringen vertellen en opvallende zaken delen die zij tot nu toe hebben aangetroffen. Dat gaat over cultuur, historie, natuur en educatie. Daarnaast gaat het vooral over de macht van de politiek en het grote geld, achterkamertjes en de rol van de gemeenteraad. Aanleiding voor deze Meet Up is 'Nu of Nooit', aldus De Mooij. 'Als de bevolking zich hier niet mee gaat bemoeien, loopt het niet goed af. Met brede steun van de burgers die opkomen voor een gezonde dosis groen in de leefomgeving en die de waarde inzien van het behoud van cultureel erfgoed kunnen we de bouw van luxe woningen in de Kwakelwei tegenhouden.

Op maandag 8 juli bent u vanaf 19.00 uur welkom in de Roskam aan de Turfmarkt (koffie en thee zijn gratis) en het programma begint om 19.30 uur. Na afloop wordt het eerste drankje aangeboden door De Roskam. Aanmelden vooraf is niet verplicht maar wordt wel op prijs gesteld.

Ga naar de FB-pagina van Rijn Park Katwijk en meld je aan. Aanmelden kan ook door een e-mail aan rijnparkkatwijk@gmail.com. De mensen die zich hebben aangemeld als 'Vriend van het Rijn Park' krijgen een uitnodiging per email.

De Mooij namens Vrienden van het Rijn Park: 'Je kunt er achteraf over zeuren als het niet lukt. Alleen als burgers NU opstaan tegen de doorgaande verstening van onze gemeente houden we de dit unieke gebied groen.'


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>