Wethouder Corien van Starkenburg hangt een AED op aan het gemeentehuis
Wethouder Corien van Starkenburg hangt een AED op aan het gemeentehuis

10.000 euro voor hartveilige gemeente

Algemeen

Stichting Katwijk Hartveilig krijgt van de gemeente 10.000 euro om de gemeente 'hartveilig' te maken. Dat betekent dat er binnen zes minuten vanaf elke locatie in Katwijk een AED (Automatische Externe Defibrillator) beschikbaar moet zijn. Ook moeten er voldoende aangemelde burgerhulpverleners zijn.

24/7 bereikbaar
In februari vorig jaar is de stichting gestart om de gemeente hartveilig te maken. Vanaf toen zijn er grote stappen gemaakt. Zo zijn er op dit moment 901 burgerhulpverleners aangemeld. Dat zijn 261 meer vrijwilligers dan in februari vorig jaar. Ook is het aantal aangemelde AED's verhoogd van 9 naar 44, waarvan er 21 in een buitenkast hangen en daardoor altijd bereikbaar zijn.

Stichting Katwijk Hartveilig ziet nog genoeg verbeterpunten. 'De meeste winkels en organisaties hebben vaak wel een AED in het gebouw hangen, maar die kan alleen worden gebruikt tijdens openingstijden. Het is belangrijk om het aantal AED's dat 24 uur per dag bereikbaar is te verhogen binnen de gemeente, zodat iedereen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zo snel mogelijk hulp krijgt wanneer dat nodig is.'

6-minuten zone
Wanneer een AED 24 uur per dag bereikbaar is, ontstaat er een 6-minutenzone rond die AED. Dit is een gebied waar iemand binnen 6 minuten met een AED geholpen kan worden. Reanimatie met een AED binnen die 6 minuten vergroot de kans op overleven

Goed op weg
Katwijk is op dit moment nog niet geheel hartveilig, maar de gemeente is goed op weg. Zo heeft de gemeente zelf deze week 4 van haar AED's in buitenkasten aan gemeentelijke gebouwen geplaatst. Hierdoor zijn ook rondom het gemeentehuis, locatie Heerenhuys, de Milieustraat en het Panbos 6-minuten zones ontstaan. Daarnaast zijn door inwoners het afgelopen jaar een aantal initiatieven opgezet en wordt ook nu via www.buurtAED.nl geld gespaard om AED's en buitenkasten voor de buurt te kopen.

Uit de krant