Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: archief Adrie

Regiotaxi vervangt Belbus

Vanaf 1 september gaat de Regiotaxi de Belbus vervangen. Dat meldt de gemeente. De Belbus moest begin dit jaar het contract met de gemeente opzeggen omdat de ritten niet meer tegen de afgesproken tarieven gereden konden worden.

Wethouder Corien van Starkenburg licht toe: 'Met deze oplossing in de vorm van de Regiotaxi komen we het beste tegemoet aan de behoeften van onze inwoners die nu gebruik maken van de Belbus. Ik vind het van groot belang dat iedereen in Katwijk mee kan blijven doen. En dat iedereen voor wie het openbaar vervoer geen optie is, toch binnen Katwijk van A naar B kan blijven reizen. We hebben nu een goede vervanging gevonden in de vorm van de Regiotaxi.'

Ongeveer 2.000 inwoners maken op dit moment van de Belbus, van wie ongeveer 700 mensen ook al gebruik kunnen maken van de Regiotaxi. De Belbus was bedoeld als een lokale voorziening voor klanten vanaf 80 jaar en mensen met een lichte beperking die wonen in de gemeente Katwijk en geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

De Belbus is nu toegankelijk voor een beperkte doelgroep. Mensen met een rolstoel kunnen bijvoorbeeld niet vervoerd worden. Inwoners met een rolstoel maakten al gebruik van de Regiotaxi.

Kosten
De huidige gebruikers van de Belbus gaan onder de streep niet meer betalen voor de Regiotaxi. De Regiotaxi is wat duurder, maar de gemeente compenseert de meerkosten.

Relatief dure oplossing
De Regiotaxi is een oplossing voor de korte termijn om de Belbus te vervangen. Het is een relatief dure oplossing. Voor de langere termijn wil het college van burgemeester en wethouders inzetten op een creatieve, duurzame en betaalbare lokale vervoersvoorziening, waarbij de kosten beheersbaar blijven. Inzet is om per juni 2020 een nieuwe lokale vervoersvoorziening voor Katwijk te realiseren, samen met inwoners, vrijwilligers en ondernemers.