Dierenweide Westerweide moet dicht | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
'Met elkaar gaan we er alles aan doen om de Dierenweide Westerweide op te houden'.
'Met elkaar gaan we er alles aan doen om de Dierenweide Westerweide op te houden'. (Foto: CvdS)

Dierenweide Westerweide moet dicht

In Rijnsburg is grote verontwaardiging ontstaan nadat vorige week het bericht kwam dat Dierenweide Westerweide in Westerhaghe per 1 januari 2020 de deuren moet sluiten.

Een paar dagen later spreken we beheerder Jason Vergunst en een van de vrijwilligers Bianca Guyt. Ze zijn inmiddels van de eerste schrik bekomen. Met de andere vrijwilligers is het team, dat 24-7 zorg draagt voor de dieren, strijdvaardig en laten zij zich niet ontmoedigen door deze mededeling van het college b&w. Sluiting van de Dierenweide is een van de bezuinigingsmaatregelen die het college wil doorvoeren. Een uitgebreid artikel hierover leest u op pagina 3 van deze editie.

Jason Vergunst (30) is nu zo'n 5 jaar werkzaam als beheerder van de Dierenweide. Het is een parttime job voor 9 uur in de week. De dieren hebben dagelijkse verzorging nodig. En krijgen die ook, mede door de inzet van het team van enthousiaste vrijwilligers. Jason heeft, net als al de andere vrijwilligers, een groot hart voor dieren. 'Ik had wel gehoord dat de gemeente gaat bezuinigen, maar een volledige sluiting van de Dierenweide, die had ik niet zien aankomen', laat hij weten. Vorige week maandagmorgen kwam de onheilstijding. Wijkregisseur Ton den Butter kwam met Dirk van Beelen van Team Wijkbeheer met de boodschap. 'De stekker wordt er al per 1 januari a.s. uitgetrokken en er mogen geen dieren meer in de dierenweide verblijven. Wethouder Nagtegaal heeft er slechts 10.000 euro voor over. Dit is 20.000 euro minder dan nu. Men wil bekijken of het pand en de ruimte een andere maatschappelijke functie kan krijgen', vat Jason de mededeling samen. Hij weet dat er de afgelopen twee jaar gesprekken zijn geweest met 's Heerenloo. Met hun project Reuring is er in Noordwijk een algemene voorziening voor de kwetsbare burger in deze woonplaats. Uiteindelijk is dit op niets uitgelopen.

Vergunst vind dit alles toch wel een beetje raar. Ook omdat vorige jaar juni burgemeester Visser nog een cheque van 18.000 euro in ontvangst heeft genomen van Fonds 1818. Toen is er gezegd dat dit bedrag ten gunste zou komen aan drie maatschappelijk betrokken instellingen, waaronder Dierenweide Westerweide. 'Hiervan hebben wij tot op heden niets ontvangen of gemerkt', laat Jason weten. Hij is dan ook erg benieuwd wat er met dit geld is gebeurd.

'De donatie staat op dit moment nog bij Fonds 1818 gereserveerd. Er zijn tussen de gemeente, de vrijwilligers en beheerder van de dierenweide meerdere gesprekken gevoerd om tot een businesscase te komen voor de dierenweide', zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

Inmiddels hebben een aantal de politieke partijen, waaronder DURF, CDA en VVD, vragen gesteld aan het college van b&w over de toekomst van de Dierenweide. Ook omdat er een jaar geleden nog gesproken is over uitbreiding van de dierenweide tot een gemeenschappelijke ruimte.

Zelf heeft Jason veel ideeën om de dierenweide nog meer bij en met de inwoners van Rijnsburg te betrekken. Het contact met mens en dier is belangrijk. Zo leeft er een idee om een stichting te gaan vormen. Jason: 'We kunnen dan een dier-adoptieplan aanbieden, zodat men voor een jaar je eigen dier kan (laten) verzorgen. Ook is er een idee om bedrijven te benaderen om de dierenweide te sponsoren. Daarnaast willen we nog meer mensen uitnodigen om een bezoek aan de dierenweide te brengen, zoals leerlingen van basisscholen, maar ook oudere mensen uit bijvoorbeeld verzorgingstehuizen.'

'Het is ook zo mooi om te zien wat contact met de dieren oplevert', vertelt Bianca die al ruim 7 jaar als vrijwilligster betrokken is bij de dierenweide. 'Ik houd ontzettend van dieren en vind het geweldig hoe kinderen hier met de dieren omgaan en van ze leren. Dieren oordelen en pesten niet. Dieren beuren de kinderen op.'

Actie

Sinds vorige week is er via Facebook een petitie gestart met de titel 'westerweide open'. Begin deze week is deze al door ruim 2000 mensen getekend. 'De petitie kan men ook ondertekenen bij diverse winkels in De Hoftuin. Ook zullen we volgende week op de Paardenmarkt aanwezig zijn om de sluiting van de dierenweide bij de mensen onder de aandacht te brengen. Ook hangt er inmiddels een spandoek op de dierenweide met de tekst 'Houd de dieren op de weide'. Dit is ook ons streven. Met elkaar zullen we er alles aan doen om de dierenweide voor jong en oud te behouden', aldus Jason.

Door Carin van der Spijk-Kralt

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>